Počet obětí silného zemětřesení, které dnes zasáhlo Nepál, se zvýšil na nejméně 618, uvedlo nepálské ministerstvo vnitra.

Počet obětí silného zemětřesení, které dnes zasáhlo Nepál, se zvýšil na nejméně 618, uvedlo nepálské ministerstvo vnitra. Zdroj: ČTK

Silné zemětřesení v Nepálu má více než 1500 obětí

Nepál dnes zasáhlo silné zemětřesení, při mohutných otřesech zahynulo více než 1500 lidí. Nepálská vláda uvedla, že v samotném Nepálu si katastrofa vyžádala přes 1450 obětí, zemětřesení ale zasáhlo i sousední státy - v Indii podle posledních informací zemřelo 36 lidí, v Tibetu 12 a v Bangladéši čtyři. České úřady zatím nemají informace, že by mezi oběťmi byli Češi, s mnohými turisty ale ještě nenavázaly kontakt.

Zemětřesení strhlo lavinu v oblasti Mount Everestu, která zavalila část základního tábora. Horolezecký tým indické armády oznámil, že dnes na Mount Everestu našel 18 mrtvol, nepálské úřady ale v této oblasti zatím potvrdily pouze deset mrtvých. V zavaleném táboře a v dalších částech Mount Everestu podle nich bylo v době neštěstí minimálně 1000 lidí, z toho zhruba 400 cizinců.

V této době, kdy začíná hlavní sezona vysokohorské turistiky, je v Nepálu i několik desítek Čechů. Podle aktuálních informací ministerstva zahraničí se jich v oblasti pohybuje 72, přičemž s 32 z nich se zatím nepodařilo navázat kontakt. ČTK to večer řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Zdůraznila přitom, že na řadě míst nefunguje nebo vázne mobilní spojení.

V Nepálu se v současné době nachází i dvacítka klientů české cestovní kanceláře Livingstone. "Všichni jsou v pořádku, podařilo se nám spojit s průvodci," řekl ČTK zástupce kanceláře. Také osm českých horolezců, kteří v těchto dnech zdolávají himálajskou osmitisícovku Čo Oju, zemětřesení nepostihlo. Mírné otřesy sice pocítili i oni, ale nebylo to zřejmě nic výrazného, řekla ČTK Kateřina Hradová z CK Expedice, která zájezd pořádá. Členové expedice na Twitteru uvedli, že jsou v pořádku a momentálně se nacházejí v přesunutém základním táboře v nadmořské výšce 5750 metrů. Čo Oju ležící na hranicích Tibetu a Nepálu je s výškou 8201 metrů šestou nejvyšší horou světa.

Americká geologická služba USGS uvedla, že zemětřesení mělo epicentrum zhruba 80 kilometrů severozápadně od Káthmándú, ohnisko pak bylo v hloubce pouhých dvou kilometrů, což znásobilo jeho ničivou sílu. Jde zřejmě o nejhorší zemětřesení v Nepálu za posledních 80 let.

Spojené státy uvedly, že do Nepálu vyšlou pomocný tým. Uvolnily i milion dolarů (25 milionů Kč) jako první část finanční podpory.

Postižena byla především stará část Káthmándú. Zřítilo se tam mnoho historických chrámů a také devítiposchoďová historická věž Dharahara, postavená v 19. století pro vojenské účely. Věž Dharahara, potažmo celé Káthmándú i okolní údolí se sedmi skupinami hinduistických a buddhistických památek, paláci a zahradami je od roku 1979 zapsáno na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V troskách věže zůstalo podle agentury Reuters až 200 lidí. Staré Káthmándú tvoří především úzké uličky a chatrné domky natěsnané jeden na druhém, kde žijí početné rodiny.

Metropolí se rozezněly houkačky sanitek a přelétávaly nad ní vrtulníky. Později se dostavily následné otřesy o síle 6,6 stupně. V dalších hodinách nastalo ještě několik slabších otřesů.

Země se chvěla i v indické metropoli Dillí a v několika dalších severoindickým městech, otřesy byly znát i v Pákistánu a v tibetské Lhase, která je vzdálená asi 550 kilometrů od epicentra. "V našem studiu v Dillí drnčela okna a všechno se třáslo. Trvalo to tak minutu, možná déle," řekla Reuters moderátorka televize NDTV.

Z českého velvyslanectví v Dillí vyrazila na místo přírodní katastrofy konzulka, informace zjišťují diplomaté i prostřednictvím honorárního konzulátu, který má Praha přímo v Káthmándú. Ministerstvo zveřejnilo na svém webu aktuální varování pro české občany, aby kvůli zemětřesení zvážili cestu do Nepálu. Současně uvedlo krizové telefonní linky na zastupitelské úřady v Indii a Nepálu, kam by se měli ohlásit Češi, kteří se nacházejí v postižené oblasti.

Nejhorší zemětřesení zažil Nepál v roce 1934. Tehdy mělo sílo 8,3 stupně a téměř zničilo Káthmándú a města Bhaktapur a Patan. Zahynulo zhruba 8500 lidí.