Cesta ke krachu: Řecká vláda zabavila hotovost nemocnicím, školám i národní galerii

Cesta ke krachu: Řecká vláda zabavila hotovost nemocnicím, školám i národní galerii Zdroj: Stanislav Krupař

Cesta ke krachu: Řecká vláda zabavila hotovost nemocnicím, školám i národní galerii

Řecký parlament v pátek schválil kontroverzní vládní plán záboru veškeré volné hotovosti na všech stupních státní správy a ve veřejnoprávních institucích, mimo jiné také v nemocnicích a školách.

Vláda premiéra Alexise Tsiprase, která se potýká s rostoucím nedostatkem peněz, si oficiálně od daných institucí finance půjčuje, aby mohla zaplatit důchody a mzdy státních zaměstnanců.

Parlament o 300 zákonodárcích schválil opatření většinou 156 hlasů poslanců vládní koalice levicové formace Syriza a nacionalistických Nezávislých Řeků. Opozice označila tento krok za neústavní.

Podle agentury AFP se tak vláda dostává k třem miliardám eur, využitelným v následujících dvou týdnech.

Proti převodu peněz do centrální banky se zdvihl odpor starostů obcí i vedoucích 1400 nejrůznějších institucí, jejichž činnost je tak ochromena.

Podle médií si vláda prodlužuje po finanční stránce život nejméně do 11. května, kdy má opět zasedat euroskupina, tedy ministři financí zemí platících eurem. V té době už by mělo - alespoň podle očekávání Atén - padnout konečné rozhodnutí o uvolnění zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) ze záchranného programu pro Řecko. Původně mělo být rozhodnuto do 24. dubna.

Eurozóna koncem března souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením programu, výplatu peněz ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Silně zadlužená země přitom tyto peníze nutně potřebuje k odvrácení hrozby platební neschopnosti.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o úvěrovou pomoc. Dohodlo se přitom na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur.