Přemety lásky a nenávisti, to jsou kvůli Obamovi vztahy USA-Izrael

Přemety lásky a nenávisti, to jsou kvůli Obamovi vztahy USA-Izrael Zdroj: Ľubomír Kotrha

Obama byl obviněn, že jeho nenávist k izraelskému premiérovi mu zatemnila rozum

Americký republikánský senátor Lindsey Graham během debaty v americkém Senátu obvinil prezidenta Baracka Obamu, že je naprosto odtržen od reality, co se týče konfliktní situace na Blízkém východě. A že jeho nenávist k izraelskému premiérovi Benjamonovi Netanjahuovi mu úplně zatemnila rozum.

Graham dále obvinil pracovníky Obamovy administrativy, že jejich rétorika proti Izraeli je stejná jako rétorika protiizraelských teroristických organizací. Reagoval tak na prohlášení čelního představitele Bílého domu Dennise McDonougha, že izraelská okupace Západního břehu Jordánu musí skončit. Senátor poukázal na fakt, že po stažení izraelské armády z pásma Gazy využily islámské teroristické skupiny situaci a vypálily z předaného území na izraelská města již přes deset tisíc raket.

Senátor Graham prezidenta Obamu vyzval, aby si uvědomil, že jeho zahraniční politika na Blízkém východě nefunguje, a obrátil se na prosté Američany s dotazem, co by dělali, kdyby v sousedství USA působila teroristická organizace, která by ostřelovala americká města a snažila se zabíjet děti amerických občanů.

Horká kandidátka Demokratické strany na prezidentku USA, Hillary Clintonová, také podporuje vznik samostatného palestinského státu, ale současně opakuje, že spojenecké vztahy s Izraelem není možná narušit.

Autor je publicista.