Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: profimedia.cz

Dívky v islámské škole nesmí běhat, aby prý neztratily panenství

Ředitel jedné muslimské školy v australském Melbourne údajně zakázal dívkám při tělocviku přespolní běh. Podle něj by tímto způsobem mohly "přijít o panenství". Napsal to dnes list The Guardian. Vicepremiér a ministr vzdělání australského státu Viktorie James Merlino řekl, že kontrolní úřad zodpovědný za vzdělávací normy se případem již začal zabývat.

Jeden z bývalých učitelů islámské školy sdělil, že nařízení vychází z přesvědčení ředitele Omara Hallaka. Pokud ženy příliš mnoho běhají, mohou podle jeho názoru "ztratit panenství".

"Ředitel se rovněž domnívá, že existují vědecké důkazy ukazující, že když se dívka zraní, například si při hraní fotbalu zlomí nohu, může zůstat neplodná," sdělil dále někdejší učitel ze střední školy Al-Taqwa, která sídlí na západním předměstí Melbourne.

Na opatření si stěžovaly i samy studentky. "Tento dopis se týká zrušeného přespolního běhu. Je to útok na všechny dívky, které se chtěly události zúčastnit," napsaly prý žačky školy z melbournského předměstí Truganina. "Pokud budou mít dívky na sobě patřičné oblečení, měly by mít možnost běžet. Jako ředitel školy byste měl jednat se všemi rovnoprávně," dodaly studentky.

Ředitel Hallak je ale už z dřívějška známý svými kontroverzními prohlášeními. Počátkem tohoto měsíce federální ministr vzdělávání Christopher Pyne žádal od Hallaka vysvětlení, když ředitel studentům školy tvrdil, že radikální skupina Islámský stát je spiknutím západních zemí vedených Spojenými státy a že Izrael neexistuje.

Al-Taqwa, kam chodí zhruba 1700 žáků ve věku od pěti do 18 let, je největší muslimskou školou ve státě Viktorie. Podle údajů dostupných na internetu dostala v roce 2013 na provoz z veřejných financí 15 milionů australských dolarů (295 milionů Kč).