Jižní Korea připravuje nejrychlejší veřejně dostupný internet - film stáhnete za vteřinu

Jižní Korea připravuje nejrychlejší veřejně dostupný internet - film stáhnete za vteřinu Zdroj: Profimedia.cz

Internet má pozitivní vliv na vzdělání a osobní vztahy, smíšený na politiku a negativní na morálku

Podle většiny lidí z 32 zemí světa, kteří odpovídali v rozsáhlém průzkumu washingtonského think tanku Pew Research Center, má internet kladný vliv na některé zásadní otázky života. Pozitivně podle respondentů působí na vzdělávání, osobní vztahy i na ekonomiku, rozporuplný je jeho vliv na politiku a negativa vidí především v dopadech na morálku.

 

V případě vzdělávání jsou kladné dopady podle lidí z průzkumu největší, myslí si to až 64 procent z nich. Důvody jsou poměrně jasné – na síti najdou studenti nepřeberné množství informací (samozřejmě ne každá je ověřená a správná) a stejné je to i pro každého jiného uživatele. Za klad se považuje i možnost využívání e-mailu či sociálních sítí, což má přispívat k lepším osobním vztahům mezi lidmi. I dopady na ekonomiku jsou spíše pozitivní.

Pokud jde ale o možný vliv na politiku, tak odpovědi jsou už daleko různorodější. V tomto případě vidí klady pouze 36 procent dotázaných a 30 procent vysledovalo naopak vliv záporný. Podle lidí často politici a strany internet pouze zneužívají k dalšímu šíření své propagandy.

A negativní pozici prý zaujímá internet v oblasti morálky a etiky. Zde už jen 29 procent lidí našlo klady a až 42 procent zápory. Nelíbí se jim zejména agresivita některých uživatelů v diskusích, zneužívání nejrůznějších anonymů pro vyhrožování, šíření nebezpečného obsahu a nemožnost na to adekvátně reagovat.