Turínské plátno

Turínské plátno Zdroj: Profimedia.cz

Veřejnost může po 5 letech znovu vidět proslulé turínské plátno, do kterého byl zahalen Kristus

Proslulé turínské plátno, do něhož bylo podle tradice zahaleno tělo Ježíše Krista po sejmutí z kříže, bylo po pěti letech znovu vystaveno pro veřejnost v turínské katedrále. Pro věřící je na záhadné látce otisk Kristova těla a krev z ran, které utržil při bičování, mučení a ukřižování. O jeho autenticitě dosud panují spory.

Rubáš o rozměrech metr krát čtyři metry, označovaný za jednu z hlavních křesťanských relikvií, bude v Turínu k vidění do 24. června. Před pěti lety si ho přišlo prohlédnout víc než milion lidí. Zpřístupnění plátna doprovodil slavnostní mší turínský arcibiskup Cesare Nosiglia. Mezi návštěvníky podle agentury DPA nebude chybět ani papež František, který je v Turínu očekáván 21. června.

V severoitalském městě je relikvie uchovávána od roku 1578. Vědci uhlíkovou metodou již v roce 1988 zjistili, že plátno zřejmě pochází ze středověku, z 13. nebo 14. století. Někteří však namítají, že datování může být zkresleno znečištěním a požadují analýzu většího vzorku. To však Vatikán odmítá.

Testy rovněž nevysvětlily, jak se na plátno dostal otisk muže s ranami podobným těm, které podle bible utržil Kristus. Na konci roku 2009 vatikánská vědkyně na základě zkoumání nápisu na plátně oznámila, že bylo užito na zakrytí Ježíšova těla.

Podle arcibiskupa Nosiglii je zájem o turínské plátno mimořádný a do Itálie se sjíždí i mnoho poutníků, kteří už relikvii viděli. Plátno bylo krátce vystaveno na Bílou sobotu v roce 2013, kdy měla příležitost natočit ho italská televize. Veřejnosti byl rubáš naposledy představen v roce 2010.