Proč je tolik záhad kolem propuštěných Češek

Proč je tolik záhad kolem propuštěných Češek Zdroj: Profimedia.cz

10 důvodů proč je pořád tolik záhad kolem Češek propuštěných z Pákistánu

Tajná dohoda, tajné služby a zřejmě tajně vyplacené výkupné. A po propuštění i pořád mediálně zcela nepokrytý pobyt Antonie Chrástecké a Hany Humpálové (obě 26 let), které se dostaly po dvou letech ze zajetí po únosu v pákistánském Balúčistánu v březnu 2013. Jejich případ se v mnoha věcech podstatně a trochu nepochopitelně liší od jiných ve světě, a to zejména ve fázi po propuštění. Proč? Pokusme se s odstupem shrnout 10 důvodů.

1. PROČ SE NEUKÁZALY VEŘEJNOSTI  po návratu domů, je v případě Antonie Chrástecké a Hany Humpálové záhadou. Nestalo se tak ani několik týdnů po příletu do vlasti. Jenže ve světě vidíme zcela odlišný obrázek: Propuštění ze zajetí pózují pro média, popisují své příběhy, fotí se s nimi rodiny i politici, vysílají se s nimi televizní rozhovory. Dnes zcela spolehlivě zaplní i prostor na sociálních sítích. Jenže Chrástecká a Humpálová vystoupily po propuštění pouze pro několik místních médií v odlehlém východotureckém městě Van. Pak nic… Důvody mohou být prosté: Únava, nemoc, stres, deprese, nechuť sdělovat své intimní a niterné pocity. Po dvouletém zajetí pochopitelné věci. Nebo bylo důvodem něco zcela jiného, o čem nevíme.

2. PŘESTOUPILY NA ISLÁM a nechtějí se s tím moc svěřovat. Tohle je sice spekulace, ale na rozdíl od jiných věcí v této kauze bude jistě potvrzena či vyvrácena. Mladé ženy v Turecku vystoupily v muslimských šátcích a podivném oblečení, které neladí s ničím na Západě. Podle expertů to mohlo symbolizovat úctu a výraz poděkování turecké islámské humanitární organizaci IHH, která se měla podílet na jejich vysvobození. Jednání o propuštění muslimek by také bylo pro členy kmene, jenž je unesl v Pákistánu, snáze vysvětlitelné a srozumitelné. Spekuluje se i o tom, že na jednání o propuštění se podílel emirát Katar. I tam je samozřejmě islámská stopa.

3. KDO JE VLASTNĚ PŘIVEZL? Zatímco všude jinde je obvyklé, že unesené občany dopraví do vlasti vládní či vojenské letadlo, z města Van přiletěly mladé české ženy soukromým speciálem. Kdo ho platil? A kdo let organizoval? Česká vláda to zjevně nebyla.

4. NEJASNÉ INFORMACE ČESKÝCH ÚŘADŮ a politiků ohledně vyjednávání a samotného propuštění. Vláda, žádný ministr ani nikdo další jiný neposkytli veřejnosti jasnou a srozumitelnou informaci, co se vlastně odehrálo. Pouze to, že obě ženy se vrátily do Česka. Proč? Buď vláda něco tají (a podle uzavřených dohod tajit musí, což by bylo pochopitelné), nebo to sama neví, což by byla daleko, daleko horší možnost. Prezident Miloš Zeman dokonce „sprdnul“ ženy v rozhovoru a označil jejich cestu Pákistánem za hloupost, která poškodila zemi, a proto se s nimi nechce nikdy sejít. V tomto případě je otázkou, zda byl Zeman v ten moment před svou denní dávkou alkoholu, či po ní.

5. BYLO ZAPLACENO VÝKUPNÉ, které se většinou tají. Naprostá většina západních vlád tají, zda zaplatily výkupné za své unesené občany. Podle dostupných informací Francie, Německo, Švýcarsko či Itálie platí za jednoho člověka v řádech miliónů dolarů. Naopak USA či Japonsko odmítají platit, a proto bývají jejich občané často popraveni. Dá se předpokládat, že určitou částku Česko zaplatilo i v tomto případě. Jak vysokou? Nebo ji za nás zaplatil někdo jiný? To by mohla být takzvaná katarská stopa.

6. BYLO TO VYŘÍZENÍ ÚČTŮ S KATAREM a kvůli citlivosti kauzy se o tom nebude hovořit. Lidové noviny přišly s teorií, že za propuštěním stojí právě emirát Katar. Ten České republice skutečně „dlužil“ za propuštění svého sexuchtivého princátka Hámida bin Abdala as-Sáního, jenž je členem vládnoucí rodiny. Ten byl u nás od září 2004 zhruba rok vazebně stíhán za pohlavní zneužívání a kuplířství, jehož se dopustil opakovaným souložením s nezletilými dívkami v Praze. Po tlaku katarské vlády byl poslán domů, kde samozřejmě nijak stíhán nebyl a vesele cestuje po světě. Podle informací Reflexu.cz z vysoce postavených diplomatických zdrojů nabídl Katar kdysi za propuštění svého prince až 10 miliónů dolarů. Splatil teď tímto způsobem své dluhy?

7. JAKÁ JE TURECKÁ ORGANIZACE IHH, je také někdy tajemná. Humanitární organizace IHH (v turečtině İnsan Hak ve Hürriyetleri) – Humanitarian Relief Foundation – navíc u nás není neznámá. V roce 2010 vyslala tři lodě, které se pokusily prolomit izraelskou blokádu palestinské Gazy. Této akce se zúčastnilo i několik českých občanů. Na lodi Mavi Marmara tehdy došlo ke krvavému konfliktu s izraelskými vojáky, při němž zahynulo devět osob, většinou právě členů IHH. Turecko pak v podstatě přerušilo styky s Izraelem. Takže dnes je IHH jedním z možných osvoboditelů Češek, předtím byla ale popisována jako teroristická skupina. Podivné a zvláštní propojení.

8. TAJNÉ SLUŽBY UVNITŘ ČI VNĚ KAUZY propuštěných mladých Češek? Jedna zpráva hovoří o tom, že je chtěly osvobodit už v roce 2013 české speciální jednotky za pomoci Američanů, ale akci zhatila písečná bouře. Že by se připravoval pouze jeden pokus o osvobození, je spíše nepravděpodobné. Takže jsou to jen řeči? Deník Právo zase naznačil, že vše je jinak, protože propuštění slečen zařídila americká tajná služba. Důkazy? Indicie? Žádné. Tajné služby mnohdy vaří z vody, protože jen tak si zajistí financování od státu. Že mnohé věci pak jdou zcela mimo ně, se už pak řeší nedůsledně.

9. NESPOLUPRACUJÍCÍ PÁKISTÁN a zavádějící informace politiků? Češky byly uneseny v Pákistánu v březnu 2013, jenže Senát této země počátkem března letošního roku projednával zprávu místních úřadů, která naznačovala, že úřady tohoto velkého muslimského státu se v podstatě na případ „vykašlaly“. Pak jen tvrdily, že ženy jsou někde v Afghánistánu. Jenže čeští politici naší veřejnosti naopak říkali, že Pákistán spolupracuje. Jediný důkaz kromě nejrůznějších řečiček opět neexistuje.

10. ŽÁDNÁ ZÁHADA NEEXISTUJE a vše se brzy objasní. Ano, i tato možnost pořád existuje, ale je spíše velmi nepravděpodobná. Musely by o podrobnostech kauzy promluvit Antonie Chrástecká a Hana Humpálová, jejich rodiny či naši politici. Sázet se nemusíme, podobný postup zatím neočekávejme. Možná někdy… To, co se kolem případu v prvních týdnech po propuštění Češek dělo, jsme spíše znali z televizních seriálů, například ze slavného amerického Homelandu (u nás pod názvem Ve jménu vlasti), v němž je seržant Nicholas Brody po svém návratu ze zajetí v Iráku podezříván tajnou službou ze spojení s al-Ká’idou. Jistě, tak to v případě Chrástecké a Humpálové rozhodně není, jenže těch záhad je nějak moc. Minimálně na jeden nový seriál.

Text původně vyšel v tištěném Reflexu č.15/2015.