Potenciálně nebezpečným výrobkem jsou Balené hluboce mražené kuřecí stehenní řízky bez kosti a kůže

Potenciálně nebezpečným výrobkem jsou Balené hluboce mražené kuřecí stehenní řízky bez kosti a kůže Zdroj: profimedia.cz

Státní veterinární správa stahuje z trhu deset tun kuřecího masa z Polska. Kvůli salmonele

Státní veterinární správa (SVS) nechala stáhnout z trhu zásilku více než deseti tun mraženého kuřecího masa z Polska kvůli výskytu bakterií salmonely. Blíže nespecifikované množství masa se již prodalo, část zásilky byla distribuována také na Slovensko. ČTK o tom dnes informoval mluvčí SVS Petr Pejchal. 

Potenciálně nebezpečným výrobkem jsou Balené hluboce mražené kuřecí stehenní řízky bez kosti a kůže, třída jakosti A, identifikační označení výrobce:PL 12030323 s datem minimální trvanlivosti 29.3. 2016. Zásilka Zboží v baleních 6 x 2 kg vážila celkem 10,2 tuny. "Zakoupený výrobek je možné vrátit v místě prodeje," uvedl mluvčí.

Přítomnost salmonel prokázalo čtvrteční laboratorní vyšetření. Za přestupek hrozí dovozci ve správním řízení až milionová pokuta. Informace o nálezu byla vložena do systému RASFF, jímž se státy EU varují před nebezpečnými produkty.

Střevní bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.