Český gang v Británii si držel lidi jako otroky, vyhrožoval jim násilím a nedával jim jíst

Český gang v Británii si držel lidi jako otroky, vyhrožoval jim násilím a nedával jim jíst Zdroj: profimedia.cz

Český gang v Británii si držel lidi jako otroky, vyhrožoval jim násilím a nedával jim jíst

Pětice českých občanů je u soudu v britském Plymouthu souzena pro obchod s lidmi. Podle prokuratury nalákali další krajany do Británie s příslibem lepšího života, ale ti pak byli nuceni odevzdávat mzdu a žít v naprosto otřesných podmínkách.


Všichni obvinění jsou podle listu Daily Mail členy jedné romské rodiny. Má se jednat o Růženu Tancošovou (34), jejího bratra Petra (35), jejich bratrance Martina Tancoše (35) a Nela Dzurkovou (26) a Kateřinu Kurejovou (35). Všichni bydlí v Plymouthu a všichni obvinění popírají.

Zástupci obžaloby ale u soudu ve středu uvedli, že imigranti z Česka byli udržováni ve strachu výhrůžkami, které se měly týkat jejich rodin, které zůstaly na našem území. Neměli dostatek jídla a trpěli celou dobu nouzí. Spali například na zemi nebo ve skříních.

Gang posílal své „otroky“ pracovat do továren na psí žrádlo, potravinářských podniků a myček aut v Plymouthu. Svou mzdu ale museli odevzdávat zločincům. Ti si podle prokuratury tímto způsobem přišli na 150 000 liber (asi 5,7 milionu korun). Navíc své krajany údajně nutili krást.

Na praktiky skupiny policie podle britských médií přišla na základě udání dvou imigrantů. Policie pak loni v září prohledala domy gangu a v březnu začal soud.

U soudu se také probíralo to, že někteří novodobí otroci byli v podstatě kupováni v České republice v chudých romských komunitách.