Ve věku 45 let dnes zemřel bývalý premiér Stanislav Gross

Ve věku 45 let dnes zemřel bývalý premiér Stanislav Gross Zdroj: ČTK

Zemřel expremiér Stanislav Gross (45). Z politiky odešel kvůli skandálům

V noci na dnešek zemřel bývalý premiér Stanislav Gross (45), který v posledních letech bojoval s těžkou nemocí. Hovořilo se o tom, že trpěl amyotrofickou laterální sklerózou, na kterou zatím neexistuje lék.


Gross byl politikem ČSSD. V červenci 2004 v pouhých 35 letech se stal premiérem, když nahradil Vladimíra Špidlu, který odstoupil kvůli po propadu sociální demokracie ve volbách do Evropského parlamentu.

Jenže ve vysoké státní funkci nevydržel ani rok (rezignoval v dubnu 2005) , protože čelil vážnému nařčení, kvůli nejasnému financování svého bytu. Tvrdil, že si půjčil peníze od svého strýčka, který žádné větší finance nevlastnil. Z politiky pak Gross odešel na podzim stejného roku, ale skandály v případě jeho osoby pokračovaly dál. Kupoval si totiž například nemovitosti za desítky milionů korun v Česku i cizině.

V září 2007 odhalil týdeník Euro, že se Stanislav Gross stal 31 procent vlastníkem firmy Moravia Energo. K tomu například Wikipedie uvádí rozsáhlý text: „Vzhledem k tomu, že zisky společnosti byly 126 a 100 milionů v roce 2005 a 2006, hodnota společnosti, asi desetinásobek ročního zisku, pravděpodobně přesahuje jednu miliardu korun a Grossův podíl je tedy asi 300 milionů Kč. Gross argumentoval, že jako soukromá osoba má právo na soukromí a že koupil podíl od Roberta Sýkory za velmi malou částku, asi 30 milionů Kč, které si půjčil. Protikorupční policie započala vyšetřování. Později vyšlo najevo, že akcie koupil od Roberta Sýkory, bývalého náměstka ministra průmyslu, za 21 milionů Kč, který se jich chtěl zbavit kvůli sporům s majoritním akcionářem Tomášem Chrenkem. Peníze na nákup akcií si půjčil od slovenské pobočky Key Investments.

Když po Grossovi chtěli věřitelé splatit část dluhu, zachránil jej Richard Kučík půjčkou 13,5 milionu. Akcie potom prodal za 110 milionů korun společnosti Arca Capital Bohemia řízené slovenským podnikatelem Pavolem Krúpou. Sérií několika kroků tak Gross získal mnoho desítek miliónů Kč, tudíž svou investici dokázal během krátké doby zhodnotit téměř 10 krát. Vzniká zde samozřejmě podezření, že ve skutečnosti veškeré transakce bývalého politika byly pouze krycí manévr, kterým chtěl Gross legalizovat černé peníze fakticky získané již během svého působení v politice. Poslanci ČSSD žádali po Grossovi uspokojivé vysvětlení, avšak k tomu se Gross stále a znovu neodhodlal. Případ poté šetřila policie. Na začátku roku 2008 si Gross s manželkou koupili luxusní apartmán na Floridě. Tato nemovitost je vedena pouze na jméno manželky, a původně stála 735 000 dolarů. Ve stejnou dobu koupili také nemovitost blízko u jejich bytu v Praze na Barrandově za 10 milionů korun."

Skandály Grosse se ale netýkaly pouze financí. Někteří lidé ho pořád obviňovali, že také regulerně nevystudoval. Jeho diplomová práce „Vývoj českého bankovnictví v transformačním období“, kterou obhájil na pražské právnické fakultě, měla pouhých 33 stran. Rovněž je o něm bylo známo, že vůbec neumí německy, přestože na právech udělal zkoušku z němčiny, která je velmi náročná. „Ztratila“ se pak i Grossova rigorózní práce.