Radka Nečasová

Radka Nečasová Zdroj: profimedia.cz

Bývalá manželka premiéra Nečasová: O sledování rozvědkou nic nevím, Nagyovou neznám

Plány policistů, soudců i státních zástupců se v kauze Nagyová, po které padla v roce 2013 vláda Petra Nečase, postupně hroutí. Stát se o víkendu omluvil za stíhání třem poslancům ODS a dnes vše dál nabourala výpověď Radky Nečasové, bývalé manželky expremiéra.


Radka Nečasová totiž dnes soudu řekla, že o tom, že byla údajně sledována vojenskou kontrarozvědkou, nic neví. Uvedla to ve výpovědi v kauze nynější Nečasovy manželky Jany, dříve Nagyové, která je obžalována ze zneužití vojenské tajné služby ke sledování mimo jiné právě Nečasové na podzim roku 2012. Případ projednává Obvodní soud pro Prahu 1.

Nečasová uvedla, že neví nic o sledování ani o případné hrozbě, která by se týkala její rodiny a kvůli níž by měla být pod dohledem tajné služby. Nagyovou prý osobně nezná a nikdy se s ní nepotkala.

Výslech Radky Nečasové se měl odehrát už dřív, nepodařilo se ji ale předvolat. Ve středu by měl vypovídat její bývalý manžel. Jeho výpověď by mohla být zásadní, stále totiž není jasné, kdo sledování nařídil.

Jeden z obžalovaných, bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, ve své výpovědi už dříve řekl, že to byl právě premiér Nečas. Což by ale dál narušilo plány státních zástupců.

Nečas odmítl vypovídat před policií a vysvětlení si chce nechat k soudu. Dříve řekl, že případ je vymyšlený a jde o politickou kauzu.

Nagyová podle obžaloby sledování zařídila. Údajně se snažila sehnat na Nečasovou kompromitující materiály kvůli svému tehdy ještě utajovanému vztahu s Nečasem. Dalšími obžalovanými jsou Páleníkův nástupce Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek.

Údajné zneužití vojenské tajné služby je první z více případů týkajících se Nagyové, které pokračuje obžalobou a soudem.