Nejméně 35 mrtvých si vyžádaly boje mezi syrskými vládními silami a radikály z Islámského státu

Nejméně 35 mrtvých si vyžádaly boje mezi syrskými vládními silami a radikály z Islámského státu Zdroj: ČTK

Syrští vojáci odvrátili útok IS na klíčové letiště, mrtvých je nejméně 35

Nejméně 35 mrtvých si vyžádaly boje mezi syrskými vládními silami a radikály z Islámského státu, kteří v pátek zaútočili na strategicky důležité vojenské letiště na jihu země. Vládním vojákům se podařilo udržet kontrolu nad letištěm i přilehlou oblastí, řekl dnes agentuře AFP šéf exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) Ramí Abdar Rahmán.

Letiště Chalchalá je jedinou základnou vládních vzdušných sil v provincii Suvajda. Kvůli jeho strategické poloze u dálnice spojující město Suvajda kontrolované armádou s Damaškem na letiště v minulosti opakovaně útočily povstalecké skupiny i bojovníci syrské odnože Al-Káidy, fronty An-Nusra.

Rahmán dnes prohlásil, že v pátek na letiště Chalchalá poprvé zaútočili bojovníci hlásící se k IS. V boji prý zemřelo nejméně 20 vojáků a 15 povstaleckých ozbrojenců. Vládní síly nakonec letiště a kontrolu nad ním uhájily.

Syrská státní tisková agentura Sana kromě toho informovala, že vládní vojáci odvrátili snahy teroristů z IS proniknout do dvou vesnic v provincii Suvajda. Ta je obydlena převážně drúzy a dosud byla ušetřena konfliktu, který sužuje Sýrii už čtyři roky a který si vyžádal přes 215.000 lidských životů.

Radikálové z Islámského státu ovládají velké oblasti na východě a severu Sýrie a snaží se nyní otevřít další bojové fronty. Začátkem dubna obsadili z velké části palestinský uprchlický tábor Jarmúk u Damašku, kde nyní mají pod kontrolou podle některých zdrojů kolem 18.000 lidí.