Petr Fiala

Petr Fiala Zdroj: Profimedia.cz

Vláda podle Fialy míchá občanům smrtící koktejl, ODS spustila kampaň na ochranu živnostníků

Na úterní tiskové konferenci představila opoziční ODS kampaň s heslem „Stop šikaně živnostníků“. Hlavním cílem kampaně je snaha o zamezení přijetí zákona o elektronické evidenci tržeb, který v současnosti připravuje ministerstvo financí pod vedením Andreje Babiše (ANO). Podle předsedy ODS Petra Fialy je návrh „součástí smrtícího koktejlu, který míchá vláda Bohuslava Sobotky všem občanům.“

Krom samotného zavádění elektronické evidence tržeb ODS kritizuje především neustálé změny materiálu, které zpracovává rezort financí. Vláda podle této opoziční strany lže, když říká, že se elektronická evidence tržeb nebude týkat například řemeslníků či kadeřnic. „Ohroženi nebudou jen živnostníci, ale i všichni jejich zákazníci. Uděláme ve sněmovně vše, aby k přijetí zákona nedošlo,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Ústředním mottem kampaně jsou hesla „Stop šikaně živnostníků“ a „Stop registračním pokladnám“ umístěná na dopravní značce Stop.

Vliv zavedení elektronické evidence tržeb na veřejné rozpočty je totiž podle ODS spíše neutrální. V případě Chorvatska, na které se Babišovo ministerstvo často odvolává, je ale vidět, že může být i záporný. Chorvati zavedli elektronickou evidenci od ledna 2013. Z dat jejich ministerstva financí však plyne, že za rok 2013 meziročně poklesl výběr DPH o 400 miliónů, v měsíci listopadu byl meziroční pokles dokonce o 577 miliónů.

Mezi nejnovější návrhy ministerstva financí také patří zavedení účtenkové loterie, kterou mají na Slovensku. Tam to vedlo pouze k nepatrnému zvýšení výběru DPH, zato však podnikatelé museli nakoupit registrační pokladny téměř za miliardu korun. „Také pro nás je národní loterie nepřijatelná. Odmítáme, aby se zákazníci stali agenty berňáků,“ vymezil se proti loterii i předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Pokud chce vláda zvýšit výběr daní, mělo by podle občanských demokratů dojít místo šikany živnostníků registračními pokladnami ke snížení odvodů za zaměstnance a liberalizaci pracovního trhu.

Materiál ministerstva financí by měla projednat vláda na některém ze svých nejbližších zasedání. Osud celé elektronické evidence tržeb je však značně nejistý, jelikož kromě opozice, která se bude pokoušet o její zablokování, na ni nepanuje shoda ani v samotné vládní koalici.