Je dost pravděpodobné, že na molech začneme konečně potkávat dívky plnějších tvarů, jako například Crystal Renn.

Je dost pravděpodobné, že na molech začneme konečně potkávat dívky plnějších tvarů, jako například Crystal Renn. Zdroj: archiv

Francie zakázala vychrtlé modelky. Nesmí předvádět ani v Itálii, Španělsku a Izraeli

Na módních molech v Paříži a dalších francouzských městech by se již neměly objevovat vychrtlé modelky. Francouzští poslanci totiž v pátek přijali zákon zakazující modelingovým agenturám najímat osoby, jejichž tělesná hmotnost v poměru k výšce nedosáhne hodnoty nutné pro zachování zdraví. K textu se ještě musí vyjádřit Senát. Modelingové agentury krok ostře kritizují.

Norma prosazená vládnoucími socialisty, která navzdory nesouhlasu pravicových stran prošla Národním shromážděním, má podle předkladatelů ochránit zdraví a zajistit odpovídající tělesný vývoj modelkám, které v současnosti často trpí podvýživou. "Modelingovou činnost je zakázáno vykonávat všem osobám, jejichž index tělesné hmotnosti bude pod určenými hodnotami," citoval list Le Figaro předkladatele úpravy, socialistického poslance Oliviera Vérana.

Za porušení normy, která je součástí "protianorektických" úprav zákona o zdraví, má hrozit podle deníku pokuta až do výše 75 000 eur (přes dva miliony korun) či půl roku vězení.

Index tělesné hmotnosti BMI bude podle navrhovatelů zákona muset u modelek dosahovat nejméně hodnoty 18. To v praxi znamená, že například při výšce 175 centimetrů musí modelka vážit nejméně 55 kilogramů, aby splňovala podmínky zákona.

Ve Francii, baště světové módy a vysoké krejčoviny, vyvolalo hlasování zákonodárců hněv profesionálů z oděvní branže. Odborový svaz modelingových agentur Synam označil za vážnou chybu, že se směšuje anorexie se štíhlostí manekýnek. "Popírá to, že anorexii způsobují psychologické faktory. Je poněkud zjednodušené si myslet, že už nebudou existovat anorektičky, když se zakážou velmi štíhlé manekýnky," řekla generální tajemnice Synam Isabelle Saint-Félixová. Modelky podle ní bývají velmi štíhlé díky stavbě těla.

Využívat příliš hubené modelky pro předvádění módy již dříve zakázalo například Španělsko, Itálie či Izrael.

Francouzští zákonodárci tento týden schválili i jinou část této právní úpravy, podle níž je trestným činem podporování anorexie například na internetu, kde se objevují návody k přísným dietám vedoucím k ohrožení zdraví.

Schválení zákonných textů možná zbrzdí Senát, ve kterém vládní levice přišla loni o většinu. Hlavní slovo ale bude mít nakonec komora dolní, tedy Národní shromáždění, kde má levice stále většinu. Jak dlouho schvalovací proces potrvá, ale není jasné.

Podle agentury AFP ve Francii trpí anorexií 30 000 až 40 000 lidí, drtivou většinu z nich (90 procent) přitom tvoří ženy. Tento mentální problém zároveň patří k psychickým poruchám s nejvyšší úmrtností.