Sobotka a Zeman

Sobotka a Zeman Zdroj: Václav Teichmann

Zeman a Sobotka tlačí na přijetí eura. Je to skutečně dobrý nápad?

Miloš Zeman se příští týden setká s Bohuslavem Sobotkou a tam domluví jednání, na kterém budou i zástupci vlády a České národní banky. O co jde? O harmonogram přijetí eura. Zatímco mnozí politici a ekonomové před přijetím společné měny varují, prezident a premiér ho podporují. Zda to nepřinese zemi i četné problémy, na to neodpovídají. Přitom euro má už léta vážné problémy.

Schůzka k euru by se podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka měla uskutečnit na zámku v Lánech. Zúčastnit by se jí měli kromě Zemana a Sobotky i ministr financí Andrej Babiš, guvernér ČNB Miroslav Singer a člen bankovní rady ČNB Jiří Rusnok, který by se měl výhledově zřejmě stát guvernérem.

Ministerstvo financí i Česká národní banka ke konci loňského roku opět doporučily vládě zatím nestanovovat cílové datum našeho vstupu do eurozóny. Zeman i Sobotka jsou ale příznivci přijetí eura. Předseda vlády nedávno uvedl, že ohledně přijetí eura v Česku nezní otázka zda, ale pouze kdy. Zeman loni v červnu uvedl, že přijetí eura lze stihnout do roku 2017.

V polovině letošního února prezident rovněž řekl, že udělá vše pro to, aby v bankovní radě ČNB seděli lidé podporující vstup státu do eurozóny. Prezident členy rady jmenuje do funkce. Podle Zemana je současné vedení národní banky nakloněno odkládání vstupu Česka do eurozóny, protože by při něm ztratila velkou část svých kompetencí ve prospěch Evropské centrální banky. Odborníci ale varují spíše před možnými ekonomickými dopady a otřesy, které euro zažívá.