Hana Humpálová a Antonie Chrástecká se po dvou letech věznění v Pákistánu vrátily ke svým rodinám do Česka

Hana Humpálová a Antonie Chrástecká se po dvou letech věznění v Pákistánu vrátily ke svým rodinám do Česka Zdroj: ČTK

Češky unesené před dvěma lety v Pákistánu jsou v Česku, informaci potvrdil Bohuslav Sobotka

Češky Hana Humpálová a Antonie Chrástecká unesené v roce 2013 v Pákistánu jsou na svobodě. Informovala o tom dnes turecká média. Premiér Bohuslav Sobotka potvrdil, že ženy se dnes ráno vrátily do Česka a nyní už jsou u svých rodin.Turecká zpravodajská agentura Anadolu uvedla, že ženy, jejichž propuštění zprostředkovala turecká humanitární organizace IHH, v pátek překročily turecké hranice. 

Turecká média zveřejnila fotografie propuštěných Češek, z nichž je zřejmé, že obě ženy jsou v pořádku. Vypadají unaveně a pohuble, ale stojí na nohou a nezdá se, že by byly zraněné.

"Pořád nemůžu uvěřit tomu, že jsem tady. Dokonce i teď se bojím, že je to jen sen," citovala agentura Anadolu Chrásteckou. "Být pryč od rodiny bylo opravdu těžké. Od první chvíle, kdy mě unesli, jsem s ní chtěla být. Teď jsem hrozně šťastná a nadšená," dodala.

"Bylo to velice těžké. Poprvé v životě jsme viděly zbraně a ozbrojené muže. Doteď nevíme, proč nás unesli. Střílelo se tam a vybuchovaly tam bomby. Ale časem jsme si na to zvykly," popsala dvouleté věznění Humpálová. "Měly jsme víc než dost času na přemýšlení. Myslely jsme na naše rodiny a držely jsme se naděje, že jednoho dne nás osvobodí. Poprvé za dva roky jsme viděly slunce a kolem sebe rozesmáté lidi," dodala.

Vyjednávání o propuštění s únosci dva měsíce intenzivně vedla organizace IHH. Podle jejího zástupce Izzeta Şahina, který se v jednáních angažoval, organizaci kontaktovaly přímo rodiny unesených žen před dvěma měsíci poté, co prý vyčerpaly všechny ostatní možnosti. "Využili jsme všechny prostředky, které jsme měli k dispozici, abychom je dostali zpět. Dnes jsme je bezpečně předali jejich rodinám," uvedl Şahin.

Kromě tureckých médií o osvobození Češek informovala řada světových tiskových agentur a dalších významných médií. Případy unesených cizinců jsou obecně velice sledované a propuštění po tak dlouhé době v zajetí je vždy velkou událostí.

Dvě Češky byly uneseny v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán v březnu 2013. Přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky. Cílem jejich cesty byla Indie. Z místa únosu je skupina osmi až deseti ozbrojenců odvezla terénním automobilem. Únosci s sebou vzali i policistu, jenž ženy doprovázel, později ho ale vysadili a ponechali si jeho zbraň.

Na internetu se později objevily dva videozáznamy s unesenými: první v červnu 2013 a druhý o čtyři měsíce později. Jiné zprávy úřady o dívkách neměly, protože únosci o sobě nedali nijak vědět. Česká diplomacie byla na informace o případných vyjednáváních po celou dobu velmi skoupá. Prezident Miloš Zeman ale několikrát řekl, že jednání probíhají.