Schiphol

Schiphol Zdroj: Profimedia

Amsterodamské letiště Schiphol zrušilo všechny lety kvůli rozsáhlému výpadku proudu

Nizozemské hlavní město Amsterodam a okolní oblasti včetně mezinárodního letiště Schiphol dnes dopoledne postihl rozsáhlý výpadek proudu. Údajně nastal kvůli přetížení elektrické sítě a vedl na významném evropském letišti k dočasnému zrušení všech letů. Před polednem byla dodávka proudu na letišti po několika hodinách obnovena, ale letecký provoz je nadále narušen. Informovaly o tom zahraniční agentury.

Výpadek vznikl přetížením sítě v důsledku technické poruchy u transformátoru v amsterodamském předměstí Diemen, napsala podle agentury Reuters hodinu a půl po přerušení dodávek proudu firma spravující nizozemské rozvodné sítě elektřiny TenneT. Krátce před polednem uvedla, že v některých místech se již dodávky elektřiny podařilo obnovit.

Všechny přilétající spoje do Amsterodamu byly v první chvíli odkloněny na jiná letiště v regionu. Již připravené odlety například do Německa byly odloženy. I po obnovení proudu byly některé lety odkloněny a další čeká zdržení. "Kvůli výpadku proudu očekáváme mnoho problémů," řekla agentuře Reuters mluvčí tohoto čtvrtého největšího letiště v Evropě. Denně v posledních letech odbavuje kolem 130.000 cestujících.

Výpadek postihl i jiné druhy dopravy. Zastavily se mnohé vlaky, tramvaje a metro. Podle místní veřejnoprávní televizní stanice NOS, jejíž vysílání bylo podle Reuters jen omezené, ale díky záložním zdrojům nepřestaly fungovat nemocnice.