Ropa

Ropa Zdroj: Profimedia.cz

Kvůli válce v Jemenu vzrostla cena ropy

Cena ropy vzrostla ve čtvrtek až o 6 procent. Tak reagovaly trhy na vojenské napadení Jemenu Saudskou Arábií a dalšími zeměmi. Růst cen odráží obavy, že se konflikt může změnit v regionální válku, do které bude zapleten i Írán a další státy.

Čtvrteční nálety Saúdské Arábie mířily na pozice šíitských ozbrojenců, kteří ovládají minimálně třetinu jemenského území. A kromě jiného i na jemenské město Aden. Adenský záliv je totiž klíčový pro vývoz saúdské ropy na západní trhy. Když do Suezského průplavu vypluly také egyptské válečné lodě, cena surové ropy typu Brent okamžitě stoupla o 3 dolary na takřka 60 dolarů za barel. Uvedl to například německý server Deutsche Welle. Cena ropy je ale stále velmi nízká, protože před půlrokem stála dvojnásobek toho, co dnes.

Saúdská vláda obhajuje útoky tím, že zasahuje ve prospěch legitimní vlády Jemenu. Šíitští povstalci ale varují, že si sunnitská Saudská Arábie rozpoutá válku v celém regionu. A širší konflikt mezi sunnitskými a šíitskými vyznavači islámu v oblasti Arabského poloostrova a Perského zálivu by mohl ohrozit těžbu a export ropy.

Britská BBC uvádí, že se podle saúdské televize leteckých útoků zúčastnila koalice zahrnující kromě Saudské Arábie také Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Kuvajt, Katar, Jordánsko, Maroko a Súdán. Přípravy na pozemní operace se prý účastní také Egypt a Pákistán. Logistickou a zpravodajskou podporu jim poskytují Spojené státy.

Naopak proti této vojenské akci vystupují Írán a Čína.