Lee Kuan Yew

Lee Kuan Yew Zdroj: EPA

Zemřel Lee Kuan Yew, otec úspěšného Singapuru. Patřil k nejvlivnějším politikům světa

Lee Kuan Yew byl prvním premiérem Singapuru (ve funkci 1959 až 1990), kterému pak vládl přes 30 let. Zemřel v pondělí ve věku 91 let po dlouhodobé hospitalizaci se zápalem plic. Úspěšně vedl oddělení Singapuru od Malajsie a vyhrál všechny volby od roku 1959. Ze zaostalé země se pod jeho vedením stal „asijský tygr“ a jedna z vůbec nejbohatších zemí světa.

Singapur byl při svém založení v roce 1965 multietnický stát, kde spolu žili Číňané, Malajci i Indové. Dnes se většina obyvatel považuje za Singapuřany. Z chudé ekonomiky bez přírodních zdrojů, závislé dokonce i na dovozu vody, se stal zemí s jedním z nejvyšších příjmů na světě.

Spolu s Tchaj-wanem, Hongkongem a Jižní Koreou byl Singapur označován za „asijského hospodářského tygra“ – rychle rostoucí ekonomiku s nízkými daněmi.

V Singapuru se neplatí státní sociální a zdravotní pojištění, ale lidé si musí povinně spořit do rezervního fondu, který slouží k výplatě důchodu, zdravotní péče nebo vzdělávání. Dovoz většiny zboží není zatěžován cly. Sazba daně z přidané hodnoty je pouhých 7 procent. Dědická daň neexistuje. Celkový podíl vládních výdajů na hrubém domácím produktu je 15 procent, zatímco u nás vláda přerozděluje přes 40 procent HDP. V Singapuru nemají ani žádnou regulaci minimální mzdy a založení firmy trvá jen tři dny.

V žebříčku ekonomické svobody je Singapur na druhém místě za Hongkongem a vysoko před Českou republikou.

Na druhé straně je ale Singapur kritizován za používání tělesných trestů. Za některé zločiny včetně loupeží tam totiž hrozí bití rákoskou, které se používá i ve školách. Kvůli znečišťování ulic jsou dokonce zakázané žvýkačky.

Celkové hodnocení vlády Lee Kuan Yewa je vysoce pozitivní. Potkali se s ním i naši prezidenti - jak Václav Havel, tak Václav Klaus. V lecčems by se mohli z jeho politiky ponaučit i naši dnešní politici.