Nehoda autobusu s českými filharmoniky u dolnorakouského Mistelbachu si dnes podle nejnovějších údajů záchranářů vyžádala 13 zraněných.

Nehoda autobusu s českými filharmoniky u dolnorakouského Mistelbachu si dnes podle nejnovějších údajů záchranářů vyžádala 13 zraněných. Zdroj: ČTK

V Rakousku havaroval autobus s českými filharmoniky. Třináct utrpělo zranění

Nehoda autobusu s českými filharmoniky u dolnorakouského Mistelbachu si dnes podle nejnovějších údajů záchranářů vyžádala 13 zraněných. Tři lidé byli zraněni vážně, informovala agentura APA. Dosud se hovořilo o 16 zraněných.

Autobusem se z Vídně do Prahy vraceli členové České filharmonie, potvrdila ČTK mluvčí filharmonie Kateřina Motlová. Podle aktualizovaných informací dolnorakouských záchranářů bylo v autobuse 17 lidí, z nichž 13 bylo zraněno, tři těžce a deset lehce.

Mezi těžce zraněnými je i řidič autobusu, kterého museli vyprostit hasiči s pomocí hydraulického záchranného zařízení. Dvanáct lidí se ze zdemolovaného autobusu dostalo vlastními silami. Všichni zranění byli transportováni do okolních nemocnic, jeden z nich vrtulníkem.

Podle centrály dolnorakouských hasičů zájezdový autobus havaroval na rovném úseku silnice B7 mezi obcemi Schrick a Kettlasbrunn, asi 45 kilometrů severně od Vídně. Nehoda se stala kolem 14:50 SEČ.

Podle Motlové šlo o zhruba dvacetičlennou skupinu, která se už neměla účastnit další části turné, větší skupina letěla do Polska. Většina filharmoniků prý byla rozvezena do nemocnic s lehkými až středně závažnými zraněními.

Autobus sjel ze silnice, zřítil se ze sedmimetrového srázu a zůstal ležet na boku na vedlejší asfaltové silnici. Předtím se několikrát převrátil. 

Příčina nehody dosud nebyla zjištěna, ale policie se domnívá, že jí byl mikrospánek, řekl ČTK mluvčí dolnorakouské policie Günther Passner. Podle serveru Kurier.at řidič vyšetřovatelům řekl, že se mu udělalo náhle nevolno, a proto sjel ze silnice.

Technický stav autobusu byl podle prvních poznatků dobrý a také povětrnostní podmínky byly bezproblémové, dodal mluvčí.

Koncertní program České filharmonie by v příštích dnech neměl být ohrožen, uvedla mluvčí filharmonie.

Nehody českých autobusů v Rakousku jsou poměrně časté. Právě u Mistelbachu například v červnu 2011 havaroval autobus vezoucí české turisty z Chorvatska do Liberce. Nehoda si vyžádala těžké zranění jedné osoby a lehká zranění dvanácti dalších.