Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

Sobotka chce živnostníkům zvýšit platby zdravotního pojištění, Babiš to odmítá

Živnostníci by měli platit vyšší zdravotní pojištění, řekl České televizi premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj drobní podnikatelé čerpají ze zdravotního systému víc peněz, než do něj odvádějí. Na nepoměr upozorňují i odbory. Ministr financí Andrej Babiš ale premiérův plán odmítá, analýzu odvodů živnostníků a zaměstnanců má přinést v dubnu.

Živnostníci, kteří mají zisk nižší než 26 500 korun měsíčně, platí minimální zdravotní pojištění 1800 korun. „Živnostníci zaplatí na platbách do systému zdravotního pojištění méně, než z toho systému čerpají a zdravotní péče o živnostníky je dnes dotována z odvodů zaměstnanců,“ řekl Sobotka. Zaměstnanec s hrubým příjmem 25 000 korun měsíčně odvede spolu se svým zaměstnavatelem na zdravotní pojištění přes 3300 korun, živnostník se stejným hrubým příjmem a 60procentním paušálem zaplatí 1800 korun.

„O zvýšení zdravotního pojištění živnostníkům v této chvíli neuvažujeme. Soustřeďujeme se na zlepšení výběru, proto chceme zavést evidenci tržeb a kontrolní hlášení,“ řekl televizi Babiš.

Kromě něj nápad odmítá pravicová opozice. Koaliční lidovci jsou ochotní o odvodech pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) jednat. Živnostníci premiérovi oponují, že jsou méně nemocní než zaměstnanci, dodala televize.

Před dvěma lety řekl na adresu živnostníků nynější sociálnědemokratický ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, že nepřispívají do systému sociálního pojištění a parazitují tak na zaměstnancích. Jeho slova odsoudily tehdy vládnoucí ODS i Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky, předseda ČSSD Sobotka se od nich distancoval. Mládek se později za svá slova omluvil.