Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Americký vojenský konvoj vyrazil z Estonska, v Česku ho čekají i provokace

Desítky amerických vojenských vozidel společně s vojáky vyrazily z Estonska na cestu dlouhou téměř 2000 kilometrů zpátky na domovskou základnu v Německu. Konvoj by měl mezi 29. březnem a 1. dubnem projet i Českou republikou. Vojáci se vrací z cvičení v rámci operace Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání).

"Spíše než posadit je do vlaků, které se pohybují v noci, kdy je nikdo neuvidí, proč neudělat pravý opak?" uvedl k přejezdu americký generálporučík Ben Hodges. "Když budou projíždět všemi těmi městy, místní obyvatelé budou moci uvidět Strykery, mluvit s americkými vojáky," dodal. Vojáci prý budou vždy půl dne cestovat a pak se zastaví u nejbližší vesnice či města, kde budou mít čas na debaty s místními.

Podle amerických představitelů má cesta za cíl prověřit schopnosti a možnosti armády, zároveň jde ale rovněž o to ukázat, že Američanům záleží na jejich spojencích v Evropě a jsou vždy připraveni je podpořit.

Průjezd amerických vojáků se ale v Česku stal terčem kritiky zejména levicových hnutí a různých pacifistických aktivistů. Očekávají se při přejezdu i některé provokace.

Komunisté a různé iniciativy připravují petiční akce, k demonstracím se svolávají lidé na sociálních sítích. Sdružení Ne základnám, která je známé kampaní proti stavbě amerického radaru v Brdech, už svolalo kvůli přejezdu konvoje na 28. března manifestaci na Václavské náměstí v Praze. Ve stejný den chtějí protestovat před ambasádou USA i komunisté.

"Někdy mám pocit, že ta debata se ubírá směry až švejkovskými," poznamenal ministr obrany Martin Stropnický k výhradám některých kritiků přesunu, že těžká armádní technika například poškodí silnice. Podle Stropnického takový přejezd spojeneckých sil přes ČR není ničím výjimečným. "Děje se tak viditelně, protože to situace vyžaduje," podtrhl skutečnost, že průjezd amerických jednotek má zároveň demonstrovat jejich podporu aliančním státům, které mají obavu z ruské agrese.

"Bylo by od nás naivní předpokládat, že ti, kteří našemu aliančnímu členství příliš nepřejí, jistě nepromarní tuto příležitost k nejrůznějším provokacím," poznamenal Stropnický, podle něhož k nim dochází už nyní.

Na české území vstoupí americké jednotky ve třech samostatných kolonách od polských hranic směrem k Praze. V úterý 31. března se kolony setkají v Praze-Ruzyni, kde vojáky čeká den volna a příprava vozidel na další přesun. Následují den se celý konvoj opět v rozestupech přesune do Plzně, kde by armáda chtěla společně uctít americké vojáky, kteří padli při osvobozování Československa. Cílem konvoje je americká armádní základna u bavorského Vilsecku, který leží asi 65 kilometrů od českých hranic.

Komunisté a některé iniciativy připravují proti konvoji petiční akce, k demonstracím se svolávají lidé na sociálních sítích. Sdružení Ne základnám, která je známé kampaní proti stavbě amerického radaru v Brdech, už svolalo kvůli přejezdu konvoje na 28. března manifestaci na Václavské náměstí v Praze. Ve stejný den chtějí protestovat před ambasádou USA i komunisté.