Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

8 předpovědí CIA z roku 2000, které byly o letošním roce. Splnily se?

V roce 2000 zveřejnila americká zpravodajská služba CIA studii, která má 70 stránek a předpovídala, jaký bude svět v roce 2015. Splnily se předpovědi? Podívali jsme se na to my a komentoval to i web businessinsider.com. Výsledek? CIA se tentokráte, na rozdíl od jiných věcí, v podstatě trefila.

Mezinárodní vztahy jsou více určovány globálními firmami než vládami jednotlivých států:

Do určité míry je to pravda, ale liší se to podle jednotlivých zemí. V některých případech je těžké dokonce rozlišit, která rozhodnutí pochází od některých firem a která přímo od vlády. Jako příklad obrovského lobbování můžeme v českém případě uvést let prezidenta Zemana z Číny letadlem, které pronajala soukromá firma, což je věc nebývalá. Jiné věci, jako například vznik Islámského států, rozvrat v Sýrii či Libyi, ale nejsou ovlivněné žádnou firmou.

V roce 2015 budou teroristické útoky velice propracované a zemřou při nich tisíce lidí:

Bohužel tato předpověď se potvrdila už při útocích na Ameriku 11. září v roce 2001. Při mnoha dalších  teroristických útocích od roku 2000 zemřely desítky tisíc lidí, především v Iráku či Afghánsitánu.

Irák a Irán budou mít rakety dlouhého doletu:

Irák byl v roce 2003 okupován USA a své rakety od té doby nevyvíjí, i když Američané v roce 2011 odešli. Ovšem Írán (ale I Severní Korea) skutečně rakety dlouhého doletu má. Konečné testy mají proběhnout příští rok.

Světová populace vzroste za 15 let o více než 1 miliardu lidí. Na Zemi tak bude žít v roce 2015 kolem 7,2 miliardy lidí:

Předpověď je v podstatě správná. Koncem roku má na naší planetě žít 7,32 miliard lidí.

Zdroje energie budou stále dostačující:

Ano, je to Pravda. Přes mnoho pesimistických předpovědí ohledně ropy, plynu či uhlí, se ukázalo, že zdrojů energie je dost a naopak se rozsáhle využívají nové.

HDP Číny bude už větší než hrubý domácí produk Evropské unie, ale stále bude za USA:

HDP EU je stále větší než to čínské, ale podle některých měření je už naopak Čína v tomto ohledu před USA.

Evropa nedosáhne úrovněvlivu, který mají USA na světové dění:

Bohužel to je nadále pravda. Evropa je stále neschopná jednat jako celek. Také její vliv ve světě spíše stagnuje.

Epidemie nemocí, hladomory, ekonomické a politického problem sníží populaci v Africe:

Výše zmíněné problémy skutečně části Afriky zasáhly, ale populace černého kontinetu je na prudkém vzestupu. Za posledních 15 let raketově rostě a dnes je to kolem 1,2 miliardy lidí.