Obama a Natanjahu

Obama a Natanjahu Zdroj: Ľubomír Kotrha

Obama "vyhrožuje" po vítězných volbách Natanjahuovi: USA by mohly přehodnotit politiku vůči Izraeli

Americký prezident Barack Obama prý izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi řekl, že by USA mohly přehodnotit politiku vůči Izraeli a svou blízkovýchodní politiku poté, co se izraelský premiér v nedávné předvolební kampani postavil proti vzniku palestinského státu. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj z Bílého domu.

Obama ve čtvrtek s Netanjahuem telefonicky hovořil. Podle oficiálního prohlášení Bílého domu šéfovi izraelské vlády poblahopřál k vítězství jeho strany Likud v úterních parlamentních volbách a oba státníci se ujistili, že budou pokračovat v debatě o "obtížné cestě kupředu" v izraelsko-palestinském sporu. USA si prý nadále přejí pokojné řešení izraelsko-palestinského konfliktu v podobě vzniku dvou států.

Telefonát se uskutečnil po televizním rozhovoru, v němž Netanjahu mírnil své předvolební prohlášení, že za jeho vlády palestinský stát nevznikne, což vyvolalo kritiku ze strany USA.

Přestože Netanjahu vzal svá slova zpátky, Bílý dům ho podle zdroje Reuters ve čtvrtek znovu pokáral a dal mu najevo, že Washington by mohl přehodnotit svou po desetiletí praktikovanou politiku, kdy svého blízkého spojence, jímž Izrael dosud je, chránil před mezinárodním tlakem na půdě OSN.

"Prezident premiérovi řekl, že budeme muset znovu posoudit své možnosti po premiérově nových postojích a komentářích ohledně dvoustátního řešení," řekl představitel Bílého domu pod podmínkou anonymity.