Ivo Rittig

Ivo Rittig Zdroj: ČTK

Policie navrhla obžalovat lobbistu Rittiga v kauze petrochemické firmy

Přestože policie a státní zástupci už v červnu 2013 v souvislosti s takzvanou „kauzou Nagyová“ oznámili, že mají v hledáčku i známé lobbisty Ivo Rittiga a Romana Janouška, na zásadní odhalení v tomto směru stále čekáme. Janoušek mezitím sedí ve vězení za autonehodu a Rittig teď bude obviněn i v jiné kauze.

Policisté navrhli obžalovat Rittiga a dalších devět lidí v kauze petrochemické firmy Oleo Chemical. Napsal to deník Právo. Skupina je podezřelá z toho, že ze společnosti vyvedla až 20 milionů korun. Kromě Rittiga čelí obvinění například zakladatelé firmy Michal Urbánek a Kamil Jirounek či lobbistův obchodní partner Peter Kmeť.

Rittiga v uplynulých letech média opakovaně označovala za jednoho z „kmotrů“ ODS, kteří mají velký neformální vliv na rozhodování pražského magistrátu, zejména na jím vypisované zakázky. Rovněž mu je přisuzován bývalý velký vliv na bývalého středočeského hejtmana a dvojnásobného ministra Petra Bendla.

S Rittigovým jménem bývá v tisku spojováno několik kauz. Nejznámější je zakázka na tisk jízdenek pro pražský dopravní podnik. Podle tvrzení Nadačního fondu proti korupci byl Rittig přes síť firem pravděpodobně konečným příjemcem 17 haléřů za každý lístek. V souvislosti s tímto případem ho policie loni v únoru obvinila z praní špinavých peněz. Rittig se proti tvrzení fondu brání žalobou.

Počátkem letošního března podalo státní zastupitelství obžalobu v případu údajného úniku informací z Bezpečnostní informační služby. Podle dřívějších informací se žaloba týká Rittiga, exšéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové), Rittigova obchodního partnera Tomáše Jindry a advokáta Davida Michala z advokátní kanceláře MSB Legal.