Lední medvěd

Lední medvěd Zdroj: Reuters

Lední medvěd zranil na Špicberkách českého turistu

Na skupinu šesti turistů zaútočil dnes ráno na norských Špicberkách lední medvěd a jednoho údajně lehce zranil. Podle agentury AFP, která citovala tamní policii, šlo o Čechy.

Turista byl podle policejní inspektorky Sidsel Svarstadové součástí skupiny nejspíš českých turistů, kteří se vydali na pěší i lyžařský výlet asi 30 kilometrů od největšího města arktického souostroví Longyearbyenu.

Medvěd na ně zaútočil u usedlosti Fredheim. "Jedna osoba je zraněná. Vyzvedla ji helikoptéra a transportovala do nemocnice v Longyearbyenu," řekl listu Svalbardposten policejní inspektor Vidar Arnesen. Zranění prý nejsou vážná. Medvěd byl zastřelen.

V těchto dnech je na Špicberkách mnoho turistů, kteří se přijeli podívat na páteční zatmění Slunce. Norské úřady před několika dny varovaly, aby další lidé již na ostrov nejezdili, jednak kvůli plným hotelům, mrazu a také právě kvůli nebezpečí, které představují lední medvědi.

V roce 2011 usmrtil lední medvěd na Špicberkách mladého britského táborníka a čtyři další zranil. V průměru lidé na tomto severonorském souostroví ročně zastřelí v sebeobraně tři lední medvědy. Podle místního nařízení by měli být všichni turisté, kteří opustí obydlené části, doprovázeni místním ozbrojeným průvodce.

Úplné zatmění Slunce bude v pátek pozorovatelné z pevniny pouze na Špicberkách a na Faerských ostrovech. Částečné zatmění Slunce bude vidět v severní Africe, Evropě a severní Asii. V České republice bude Měsíc zakrývat necelých 75 procent plochy slunečního kotouče.