Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Českem projede americká armáda. Chystá se velké zdravení

Cestou z Pobaltí do Německa se budou na přelomu měsíce přesouvat přes Českou republiku američtí vojáci – konkrétně, podle informací ministerstva obrany, 2. mechanizovaný pluk. Jeho přejezd našeho území vyvolává různé reakce. Zmiňme především ty pozitivní.

Po všeobecném rozšíření informace o přejezdu zmíněného pluku se začala na sociální síti Facebook formovat událost, která nese název „Vítání americké armády“ – nadšenci, kteří s přejezdem nemají problém, ba naopak jej kvitují, mají v úmyslu na různých místech trasy přejezdu dát najevo svou podporu americkým jednotkám – prostým pozdravem. Jeden z organizátorů události Robert Pecka k tomu říká: „Vnímám to jako dobrou příležitost pro starší generaci, aby zavzpomínala a pro nás mladší, abychom si uvědomili, že i my jsme součástí společenství, které ve všech koutech světa brání hodnoty, jako je svoboda a demokracie.“

„V současné době se ještě upřesňují jednotlivé detaily,“ píše ve své zprávě ministerstvo obrany. „Předpoklad je, že kolony překročí hranice na třech místech – v Bohumíně, Náchodě a Harrachově. Všechny kolony se budou přesunovat po pozemních komunikacích za doprovodu české Vojenské policie. Kolony budou rozděleny do několika proudů, které vyrazí na stanovenou trasu přesunu vždy v časových odstupech tak, aby co nejméně zatížily ostatní dopravu. Na trase přesunů pak s ohledem na plynulost v maximální možné míře využijí dálnice,“ uvádí dále zpráva.

Existují pochopitelně i odpůrci, kteří se tradičně formují okolo známého přítele Ruska Jiřího Vyvadila. Nesouhlasné projevy dávají najevo i komunisté, například Vojtěch Filip (KSČM) má v plánu proti události dokonce sepsat petici. Přejezd však již odsouhlasila vláda.