Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Klaus: Vývoj politiky po příchodu Andreje Babiše je hrůzostrašný

Bývalý prezident Václav Klaus považuje vývoj české politiky poté, co se jednou z nejsilnějších a navíc vládních stran stalo hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše, za "hrůzostrašný". Propojení politiky a byznysu v Babišově osobě považuje za nebezpečné. Řekl to dnes v České televizi (ČT). Na tuzemské politické scéně prý přitom nevidí politickou sílu, která by mohla tento podle něj nepříznivý trend zvrátit. Zpátky do politiky se nechystá.

S příchodem Babiše a dalších podle Klause vlastně skončilo "polistopadové období a nastala jiná éra". Pravice podle Klause v Česku momentálně skoro neexistuje. Občasným slovním přestřelkám mezi premiérem a předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou a ministrem financí, šéfem hnutí ANO Babišem nepřikládá Klaus význam. V ČT řekl, že je to "divadýlko", Babiš se Sobotkou se podle exprezidenta ve skutečnosti potřebují.

Babišovi kritici od začátku jeho působení v politice tvrdí, že v jeho případě jde o nebezpečné propojení politické, ekonomické a mediální moci, Babiš i jeho spolustraníci nařčení odmítají. Do chemicko-potravinářského holdingu Agrofert spadá mimo jiné i mediální skupina MAFRA, která vydává deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny.

Klaus patří k nejvýraznějším politikům polistopadové české politiky. Založil ODS, kterou od roku 1991 do prosince 2002 vedl a která po většinu polistopadové éry dominovala tuzemské pravici. V letech 1992 až 1997 byl českým premiérem a od roku 2003 do roku 2013 prezidentem. Už během doby, kdy byl hlavou státu, se netajil tím, že se s občanskými demokraty čím dál víc názorově rozchází. Když se v roce 2008 vzdal i čestného předsednictví, řekl, že ODS se posunula do politického středu a stala se spíš stranou lobbistických zájmů než idejí. Po odchodu z prezidentské funkce Klaus působí v Institutu Václava Klause, kde je předsedou správní rady. Již dříve řekl, že prostřednictvím institutu chce zůstat vedle politiky, nikoli před ní zabouchnout dveře.