Papež František

Papež František Zdroj: Profimedia.cz

Šok: Velmi populární papež František chce maximálně do tří let rezignovat

Přestože papež František je velmi populární a zjevně „probral“ katolickou církev k životu, oznámil, že chce být na svatém stolci pouze čtyři či pět let. Protože je papežem dva roky, měl by skončil zhruba do tří let. Pro mnohé věřící je to ale šok.

Papež to uvedl v rozhovoru pro mexickou televizní stanici Televisa, který byl zveřejněn právě dnes, v den, kdy uplynuly dva roky od Františkova překvapivého zvolení. Jak dodal, bude prý připraven rezignovat jako jeho předchůdce, namísto toho, aby byl vůdcem své církve až do konce života.

"Mám pocit, že můj pontifikát bude krátký, čtyři nebo pět let, nebo dokonce dva nebo tři roky. Dva roky už utekly. Je to takový zvláštní pocit," prohlásil papež v rozsáhlém rozhovoru, ze kterého citovala agentura Reuters. "Cítím, že mě Pán umístil do této funkce jen na krátkou dobu," dodal.

Papež František se ve svých 78 letech těší dobrému zdraví. Jak nicméně poznamenal, souhlasí s tím, co udělal jeho předchůdce Benedikt. Ten v roce 2013 jako vůbec první hlava římskokatolické církve za 600 let rezignoval na svou funkci namísto toho, aby ji zastával až do své smrti. "Obecně si myslím, že to, co Benedikt odvážně udělal, bylo otevření dveří dalším emeritním papežům. Benedikt by neměl být považován za výjimku," dodal. Automatický odchod do důchodu ve věku 80 let by ale u papežů nepodpořil.

V rozhovoru František rovněž poznamenal, že "mu nevadí být papežem". "Jediná věc, kterou bych chtěl, je dostat se někdy ven bez toho, že by mě poznali, a zajít si do pizzerie," uvedl papež s tím, že mu chybí, jak se kdysi ještě jako biskup v Argentině mohl svobodně pohybovat po metropoli Buenos Aires.