Bojovníci Islámského státu demonstrují svoji sílu v syrském městě Rakká, z něhož učinili hlavní město svého chalífátu

Bojovníci Islámského státu demonstrují svoji sílu v syrském městě Rakká, z něhož učinili hlavní město svého chalífátu Zdroj: ČTK

A je zle: Islámský stát podporují desítky radikálních skupin v nejméně 20 zemích

Přestože Západ, část arabského světa či Kurdové bojují proti rozpínavosti Islámského státu v Sýrii a Iráku, tak Afrikou a Asií prochází vlna podpory této teroristické organizace. Několik desítek skupin v nejméně 20 státech už vyslovilo Islámskému státu přímou podporu, přísahalo mu věrnost nebo s ním má otevřené aliance. Informovala o tom společnost IntelCenter, která pomáhá v boji proti terorismu zpravodajským službám mnoha států.

Skupiny blízké Islámskému státu mají dohromady desítky tisíc bojovníků a operují v severní Africe, v některých subsaharských oblastech černého kontinentu, na Blízkém a Středním východě, ale třeba i na Filipínách či v Indonésii. Musíme také připomenout, že tvoří pouze část radikálních islamistů. Celkem může být dnes na světě více než 100 tisíc bojovníků, jež lze označit za muslimské fanatiky.

Problémem je, že teroristické islamistické skupiny nepůsobí pouze v zemích rozvrácených válkou a chaosem, jako jsou Irák, Afghánistán, Jemen, Sýrie či Libye. Mimochodem, hned několik spřízněných skupin s Islámským státem působí právě v Libyi a podle všeho mají na svědomí únos českého občana z ropného pole al-Ghaní.

Velmi silná je v Libyi například Ansar aš-Šarí’a, která s Islámským státem ovládá významná libyjská města Syrta, menší část Benghází a celou Dernu a okolí (v tomto městě padl v bojích za druhé světové války český štábní kapitán Pravoslav Řídký, jenž byl součástí britských spojeneckých jednotek).

Ozbrojené skupiny hlásící se k Islámskému státu (všimněte si, jak je al-Ká’ida najednou zapomenuta) najdeme i v jinak relativně poklidném Tunisku (Okba Ibn Nafaa Battalion) či na katolických Filipínách (únosy a útoky nechvalně známého seskupení Abú Sajjáf). Ale také v Egyptě, Alžírsku, Súdánu, Indii, Uzbekistánu či Bangladéši.

K Islámskému státu se naposledy přihlásila mimořádně silná a vlivná organizace Boko Haram, která ovládá části Nigérie, nejlidnatější africké země, a útočí i v okolních státech.

Navíc se zdá, že teroristé se dnes v daleko větší míře než v minulosti snaží alespoň částečně koordinovat svůj boj, pomáhají si s výzbrojí a dá se předpokládat, že je tomu tak i v případě peněz. Sny o chalífátu vypadají z Evropy bláznivě, ale v některých částech Afriky a Asie jsou už spíše realitou.