Alžběta II.

Alžběta II. Zdroj: Profimedia

Co se stane, až zemře britská královna Alžběta II.? Známe odpovědi

Britská královna Alžběta II. nastoupila na trůn v roce 1952. Za dobu své vlády poznala 18 premiérů své země a 15 amerických prezidentů. Je jí 88 let a pořád vypadá při síle. Ale jednou nastane doba, kdy odejde. Podle expertů, pokud zemře takzvaně na trůně, otřese její smrt Británií a celým světem. Co konkrétně se pak stane? To popsal web businessinsider.com.

Nejméně 12 dní prý nebude v Británii nic fungovat. Lidé budou mít v tyto dny dovolenou – zavře se burza i banky. Tato ekonomická přestávka vyjde Británii na 1,2 miliardy až šest miliard liber, což je 45,6 až 228 miliard korun.

Většina světových a všechna britská média se budou věnovat pouze smrti královny. Mediální týmy Buckinghamského paláce a BBC jsou ale dobře připraveny – prý už dlouho trénují na tuto chvíli. Po světě také budou spuštěny vlajky na půl žerdi – nejenom v Británii, ale i v celém Commonwealthu.

Nástupcem se stane její syn Charles, současný prince z Walesu. Ten poté složí přísahu parlamentu a anglikánské církvi. Možná si také změní jméno – na trůně tedy nemusí být panovník Charles. Jméno si může vybrat z rodových jmen, jako je Philip, Arthur nebo George. Po přísaze panovníka parlamentu nadejde čas, kdy naopak zákonodárci musí složit přísahu Charlesovi. A to jistě nebude některým z nich po chuti.

Alžběta je velmi uctívaným a respektovaným symbolem. V této souvislosti můžeme vzpomenout na extrémní vlnu smutku a truchlení, jež vyvolala smrt princezny Diany v roce 1997. Stovky tisíc občanů vyšly do ulic. Davy pokládaly kytice před Buckinghamský palác. Podle některých odhadů leželo před palácem až milión kytic. Nezapomínejme, že šlo „pouze“ o Dianu – až umře královna, bude v ulicích mnohem více lidí než při smrti populární princezny.

Další událostí bude pohřeb královny, na který přijedou všichni významní politici z celého světa. Pohřeb Diany sledovalo v televizi 2,5 miliardy lidí. Dá se očekávat, že pohřeb Alžběty budou sledovat minimálně tři miliardy lidí. Pro srovnání – pohřeb papeže Jana Pavla II. v roce 2005 vidělo kolem dvou miliard lidí.

Rok po pohřbu panovnice bude Charles oficiálně korunován na krále v katedrále Westminster Abbey, kde se odehrávají téměř všechny důležité události královské rodiny. Korunovace je spojena s oslavami, jež opět zásadně ovlivní ekonomiku Británie.

Další věcí, která se musí změnit, jsou bankovky a mince. Změní se i hymna – místo God Save The Queen se bude zpívat God Save The King. Dále se změní známky a pasy.

Smrt královny možná rozbije i Commonwealth – sdružení bývalých dominií, kolonií a zámořských území Británie, jehož součástí jsou i významné země, jako je Austrálie, Kanada nebo Nový Zéland, jež dodnes považují královnu i za svoji svrchovanou vládkyni. Důvodem rozpadu Commonwealthu může být to, že členské státy přísahaly věrnost Alžbětě II., a nikoliv jejím nástupcům.