Janukovyč a Putin

Janukovyč a Putin Zdroj: ČTK

Zachraňte život ukrajinského prezidenta, řekl Putin a nechal zachránit Janukovyče

V neděli večer odvysílala ruská televize Rossija 1 část filmu, který nese název „Crimea: The Road to the Motherland, tedy volně přeloženo česky „Krym: Cesta k domovině“. Ruský prezident Vladimír Putin v upoutávce na film mluví o tom, jak dostal z Ukrajiny bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Podle agentury Interfax, která z traileru citovala, zatím není jasné, zda se film, který evidentně ukazuje tok událostí minulého roku z ruského úhlu pohledu na nejvyšší státní úrovni, dostane na veřejnost celý, nebo zůstane pouze u pozoruhodné upoutávky. Ruská televize Rossija 1 neupozornila na datum, kdy by diváci mohli film zhlédnout celý, jak tomu většinou u upoutávek bývá.

Na videu, které si můžete i s anglickými titulky prohlédnout níže, hovoří Vladimír Putin o tom, jak se mu podařilo zachránit z Ukrajiny bývalého prezidenta Janukovyče. „Pozval jsem na Krym nejvyšší zástupce našich tajných služeb a také ministra obrany. A dal jsem jim za úkol, aby zachránili život ukrajinského prezidenta. Bylo jasné, že jinak jej (na Ukrajině) zneškodní,“ říká Putin v upoutávce. „To se stalo v noci z 22. na 23. února. Nechali jsme připravit vysokorážní zbraně, abychom zabránili zdlouhavým diskusím. Připravili jsme jeho záchranu z Doněcka. Po zemi, po moři, nebo vzduchem. Skončili jsme v sedm hodin ráno, a když jsme odcházeli, řekl jsem svým kolegům: „Musíme začít pracovat na znovuzískání Krymského poloostrova.“

„Krym. Cesta k domovině.“: