Europoslanci odhlasovali konec roamingu v EU, platit se ale bude dál, vlády ustupují

Europoslanci odhlasovali konec roamingu v EU, platit se ale bude dál, vlády ustupují Zdroj: profimedia.cz

Europoslanci odhlasovali konec roamingu v EU, platit se ale bude dál, vlády ustupují

Různá sdružení spotřebitelů i někteří evropští poslanci jsou frustrováni z toho, že národní vlády zemí EU ustoupily tlaku mobilních operátorů a nezruší roaming ke konci letošního roku, jak bylo původně odhlasováno.

Poplatky, i když nižší, se budou vybírat dál. Minimálně do roku 2018. Otázkou je, k čemu Evropský parlament, který jako jedinou z významných evropských institucí volí přímo občané, vlastně je. Politici z národních vlád totiž dělají někdy opačná rozhodnutí, než bylo odhlasováno.

Výsledkem má být v případě roamingu kompromis, který navrhli Lotyši, kteří unii letos předsedají. Místo konce roamingu by lidé v zahraničí měli k dispozici omezený balíček volání, esemesek a dat, který by využívali podle svých domácích sazeb. Podle agentury Reuters ale není jasné, jak velký balíček vlastně bude.

Vše se odehrává pod tlakem operátorů z bohatších zemí EU. Ti se obávají, že pokud bude roaming zrušen, tak si někdo může objednat služby například v Bulharsku, ale bude je využívat v Německu či Česku. Považují to za nerovnou soutěž.

Někteří europoslanci si ale myslí pravý opak. „Roaming je překážkou evropského jednotného digitálního trhu,“ tvrdí švédský poslanec Fredrick Federley.

Cena roamingových poplatků za volání a užívání dat přitom v posledních letech klesají. Spotřebitelé to vítají, operátoři protestují, vlády ustupují.