Pavel Maslák obhájil titul halového mistra Evropy v běhu na 400 metrů. Ve finále v pražské O2 areně potvrdil roli hlavního favorita a časem 45,33 sekundy zlepšil rekord šampionátu.

Pavel Maslák obhájil titul halového mistra Evropy v běhu na 400 metrů. Ve finále v pražské O2 areně potvrdil roli hlavního favorita a časem 45,33 sekundy zlepšil rekord šampionátu. Zdroj: ČTK

Čtvrtkař Pavel Maslák obhájil titul halového mistra Evropy, v pražské O2 areně

Ve finále v pražské O2 areně potvrdil roli hlavního favorita a časem 45,33 sekundy zlepšil rekord šampionátu, který držel od roku 2002 Polák Marek Plawgo výkonem o šest setin horším. Úřadující halový mistr světa vyhrál rozdílem třídy, druhého Belgičana Dylana Borléeho porazil téměř o sekundu.

Po pátečním stříbru a dvou bronzech Maslák zkompletoval medailovou sbírku českého týmu na pražském šampionátu. Dnes přibyla do bilance domácích atletů také čtyři umístění v první desítce. Čtvrtkařka Denisa Rosolová byla šestá, tyčkař Jan Kudlička sedmý, výškařka Michaela Hrubá osmá a běžkyně Kristiina Mäki v závodě na 3000 metrů desátá.

Maslák nedal ve finále soupeřům šanci od prvních metrů. Už na seběhu k vnitřnímu okraji dráhy měl obrovský náskok a na mezičase na dvoustovce byl dokonce rychleji než Američan Kerron Clement při světovém rekordu (44,57) před deseti lety. Českou hvězdu nikdo neohrozil, cílem Maslák proběhl s náskokem 92 setin sekundy před Borléem, o další setinu zpět skončil Polák Rafal Omelko.

Halové evropské šampionce z roku 2011 Rosolové se se běh z páté dráhy naopak nepovedl. Musela obíhat pole běžkyň a ve druhém okruhu se propadla na chvost, odkud se už neodpoutala. Časem 53,20 ji od bronzu dělilo 56 setin, titul získala Ukrajinka Natalja Pyhydová za 51,96.

"Holky to prostě rozběhly a nepustily mě tam. Snažila jsem se je oběhnout, ale na rovince už to nešlo. Ke konci jsem to už asi vzdávala," uvedla svěřenkyně trenérky Martiny Blažkové.

Tyčkař Kudlička nenavázal na loňský bronz z halového mistrovství světa. Ve finále skákal jako první ze všech a napodruhé překonal 545 i 565 cm, po nezdaru na 575 si takticky odložil další skoky na příští výšku. Už 575 cm by pro něj znamenalo vylepšení letošního maxima z kvalifikace a se skoky na 580 neuspěl.

Roli favorita potvrdil Francouz Renaud Lavillenie. Světový rekordman vytvořil skokem přes 604 rekord šampionátu a O2 arena viděla i tři nezdařené pokusy o historické maximum 617.

Juniorské vicemistryni světa Hrubé se také nepovedlo zopakovat výkon z kvalifikace. V ní si v pátek skokem přes 191 cm vytvořila osobní rekord. Už samotný postup do finále byl ale pro talentovanou výškařku, jež teprve před dvěma týdny oslavila 17. narozeniny, obrovským úspěchem. Překonala v něm napoprvé 180 i 185 centimetrů, další postupná výška 190 už byla nad její síly.

"Finále jsem si šla užít. Bohužel tam 190 centimetrů nezůstalo, ale i tak jsem spokojená. Myslím, že na moje roky je ten výsledek dobrý," řekla svěřenkyně Ctibora Nezdařila. "Vrchol byl pro mě v pátek. Doufám, že to v létě cinkne na mistrovství světa dorostenců, zatím mám nejlepší výkon v mé kategorii," dodala.

Soutěž vyhrála výkonem 197 cm Marija Kučinová z Ruska po rozeskakování s Italkou Alessií Trostovou. Největší favoritka Kamila Licwinková z Polska se musela spokojit s bronzem.

Mäki si přála lepší výsledek, ale od druhého kilometru nebyla v kontaktu s vedoucí skupinou a zbyl na ni boj o udržení v desítce. "Jsem zklamaná. Měla bych být schopná to zachytit, ale prostě to nevyšlo. Asi mi nezbyly síly," litovala.