Syrská armáda zabila při náletu na pozice organizace Islámský stát (IS) poblíž města Hamá přes 20 bojovníků této radikální skupiny včetně jednoho z velitelů.

Syrská armáda zabila při náletu na pozice organizace Islámský stát (IS) poblíž města Hamá přes 20 bojovníků této radikální skupiny včetně jednoho z velitelů. Zdroj: ČTK

Jeden z velitelů Islámského státu byl zabit při syrském náletu

Syrská armáda zabila při náletu na pozice organizace Islámský stát (IS) poblíž města Hamá přes 20 bojovníků této radikální skupiny včetně jednoho z velitelů. Na Twitteru se dnes objevily fotografie mrtvého Díba Hadídžána Ubajdího, jenž byl jmenován guvernérem jedné z části chalífátu, který IS na severu Sýrie loni vyhlásil. 

Syrští ochránci lidských práv, kteří situaci v Sýrii sledují z exilu, oznámili, že při útoku padlo 26 členů IS a zničeno bylo množství jejich automobilů.

Na pozice radikálů bojujících v Sýrii útočí také mezinárodní koalice, ale s Damaškem údajně vojenské akce nekoordinuje. Syrská armáda tento týden podobným způsobem jako Ubajdího zabila velitele jiné radikální organizace fronty An-Nusra. Abú Humám Šámí zemřel při čtvrtečním syrském náletu na shromáždění vedení této skupiny v provincii Idlib.

Ze Sýrie jsou dnes hlášeny těžké boje v severovýchodní provincii Hasaká. IS se údajně snaží znovu dobýt lokalitu Tall Tamir, která leží asi 40 kilometrů jižně od hranice s Tureckem a již drží po únorových bojích kurdské milice. Podle zdrojů ze syrské opozice se ke kurdským obráncům připojili také členové místní komunity křesťanů. IS jich z této oblasti unesl v únoru více než 200.

Islamisté již ráno zaútočili asi na tři převážně křesťanské vesnice a střety i nadále pokračují. "Dochází k velmi intenzivním a násilným bojům," citovala agentura AP jednoho z místních aktivistů. O bojích informovala i Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci monitoruje z Londýna. Ozbrojenci podle ní část území dobyli, nicméně poté je místní jednotky a Kurdové zatlačili zpátky. O život prý přišlo nejméně osm islamistů a blíže neupřesněný počet kurdských bojovníků.

Kdyby se IS podařilo Tall Tamir dobýt, otevřel by si tak cestu k irácké hranici a koridor mezi syrským Halabem a iráckým Mosulem. IS vyhlásil chalífát také v severním Iráku a Mosul je největší město, které v něm ovládá.

Syrský konflikt, který trvá od jara 2011, má na kontě více než 200.000 mrtvých a miliony uprchlíků. Na části syrského území bojuje syrská armáda proti povstalcům, kteří již téměř čtyři roky usilují o svržení prezidenta Bašára Asada. Nepřehledné situace v zemi využili ozbrojenci z hnutí Islámský stát a obsadili část území, zejména na severu Sýrie. Jejich ofenzivu se snaží zastavit syrští vojáci, kurdské jednotky, ale i spojenci v čele s USA, kteří podnikají cílené nálety na pozice islamistů.

Americké velení dnes oznámilo, že spojenci podnikli za uplynulých 24 hodin šest leteckých úderů v Sýrii a 11 v Iráku. V Sýrii se terčem náletů stala oblast kolem města Kobani, kde bylo zničeno několik bojových pozic islamistů. V Iráku se spojenci zaměřili na okolí měst Mosul, Tal Afar, Fallúdža a Kirkúk.