Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek Zdroj: Profimedia.cz

Pohřešovaný Čech nebyl v Libyi zraněn ani zabit, informace sdělil ministr Zaorálek

Čech pohřešovaný v Libyi po pátečním útoku islamistů je s největší pravděpodobností v pořádku. Podle informací ministra zahraničí, Lubomíra Zaorálka, nebyl zraněn ani zabit. Muž v zemi pracuje u ropné společnosti. 

Celkově je nezvěstných několik lidí, mezi nimi i občan Rakouska.  Podle agentury AFP na ropné pole Ghaní na jihu Libye, asi 750 kilometrů jižně od metropole Tripolisu, zaútočili extremisté hlásící se k organizaci Islámský stát. Zabili přitom 11 strážců ropného pole, některým usekli hlavu. Místní vládní síly následným protiútokem převzaly nad místem opět kontrolu.

V souvislosti s těmito událostmi ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes svolal krizový štáb za účasti premiéra Bohuslava Sobotky a zástupců tajných služeb, uvedla Lagronová a doplnila, že české úřady jsou s rodinou pohřešovaného Čecha v kontaktu. Vláda podle mluvčí nasadí veškeré prostředky k jeho rychlému nalezení a informace si vyměňuje s rakouskými úřady.

Podle libyjských úřadů zaútočili neznámí útočníci na ropné pole ze severu. Způsobili tam "obrovské škody", dodaly úřady bez bližších podrobností. "Naše síly následně porazily militanty a převzaly kontrolu nad ropným polem Ghaní," citovala agentura Reuters jednoho z armádních představitelů oficiální mezinárodně uznávané vlády, která sídlí v Tobrúku. Milice, které si říkají Libyjský úsvit, od loňského léta ovládají metropoli Tripolis a vytvořili tam druhou vládu.

Libye se po svržení vlády Muammara Kaddáfího v roce 2011 propadla do chaosu. V zemi existují dva parlamenty a dvě vlády. Zmatků a bezvládí využili radikálové napojení na radikály z organizace Islámský stát, kteří v uplynulých měsících obsadili Sýrii a Irák a snaží se získat větší vliv.