muslimové v česku

muslimové v česku Zdroj: Profimedia

V Česku klesají sympatie k Arabům, Židům i Řekům

Z národnostních skupin žijících v České republice klesly proti loňsku sympatie lidí vůči Arabům, Židům a také Řekům a Srbům. V únorovém průzkumu to zjistilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Nejvíc sympatií měli nadále Češi a Slováci, nejméně opět Romové. CVVM do průzkumu zahrnuje 17 národností, Češi slouží jako skupina ke srovnání s ostatními.

 

Sympatie pro Židy a Řeky sice klesly, patří ale k pěti nejoblíbenějším národnostním menšinám v Česku. Řekové jsou sympatičtí 37 procentům lidí, opačně se vyjádřilo 15 procent. Židům sympatie vyjádřilo 31 procent, opak 17 procent. Vůbec nejoblíbenější Slováci mají podle průzkumu sympatie 84 procent dotázaných a nesympatičtí jsou jen dvěma procentům. S odstupem následují Poláci s nadpolovičními sympatiemi, Řekové jsou třetí před Němci, Židy, Maďary a Bulhary.

V případě Vietnamců, Srbů a Číňanů již antipatie převládají nad sympatiemi, i když největší podíl tvoří neutrální hodnocení "ani sympatičtí, ani nesympatičtí", uvedlo CVVM. Rusové, Ukrajinci, Rumuni, Albánci a Arabové již jsou největší části lidí nesympatičtí, u posledně dvou jmenovaných skupin je to víc než polovina. "Výrazně nejhorší vztah občané deklarují vůči Romům, jimž nesympatie vyjádřily více než čtyři pětiny dotázaných," doplnili autoři průzkumu. Sympatie pro Romy vyjádřila čtyři procenta lidí.

Zhoršení vnímání Židů, Řeků a Srbů je podle CVVM návratem ke zjištěním v březnovém výzkumu z roku 2013. U Arabů takové srovnání není možné, protože před dvěma lety nebyli součástí průzkumu. "Významné zlepšení oproti loňsku nebylo zaznamenáno u žádné ze zkoumaných národností. V porovnání s rokem 2013 pak vidíme určité zlepšení u Vietnamců, Ukrajinců, Číňanů a rovněž Čechů," uvedlo CVVM.

Už dříve v tomto týdnu zveřejněné výsledky průzkumu CVVM ukázaly, že mezi Čechy přibylo lidí, podle kterých by cizinci neměli mít možnost dlouhodobě pobývat v Česku. Počet takto smýšlejících od loňského března stoupl o pět procentních bodů na 16 procent, což je nejvíce od roku 2007. Více Čechů než před rokem také nesouhlasí s tím, aby bylo umožněno žít v Česku každému, kdo to má v úmyslu.

CVVM průzkum provedlo v první únorové dekádě mezi 1069 lidmi staršími 15 let.