Eurotunel

Eurotunel Zdroj: Profimedia

Britská vláda prodává podmořskou železnici za 30 miliard korun – sníží tím státní dluh

Britská vláda se rozhodla privatizovat svůj podíl na společnosti, která provozuje vlaky pod Lamanšským průlivem. Čtyřicetiprocentní podíl prodává za 757,1 milionu liber. Podle britského ministra financí tím vláda sníží státní dluh.

Takzvaný  Eurotunel spojuje britský přístav Dover a francouzské město Calais. Vlaky společnosti Eurostar podmořským tunelem převážejí cestující mezi Anglií a kontinentální Evropu a ten tak konkuruje trajektům a letadlům. Vlaky Eurostar ročně přepravují 10 milionů lidí a roční provozní zisk se pohybuje kolem 50 milionů liber (2 miliardy korun).

Novým vlastníkem britského čtyřicetiprocentního podílu v Eurostaru se stane britsko-kanadské konsorcium firem, které za něj zaplatí 757,1 milionů liber (30 miliard korun). Zbylých 60 procent akcí drží francouzské a belgické státní železnice. Eurostar je přitom jediná společnost, která v tunelu provozuje osobní vlaky, a za každého cestujícího platí firmě, které patří tunel, 25 liber. Kromě osobních vlaků tunelem jezdí i soupravy, které převážejí osobní auta.

Podle britské BBC ministr financí George Osborne k privatizaci podílu v podmořské železnici uvedl: „Je to velmi dobrý obchod. Znamená to, že budeme moci snížit státní dluh.“