Elektronických volebse nedočkáme

Elektronických volebse nedočkáme Zdroj: profimedia.cz

Většina lidí by chtěla volit i přes internet, nic takového se ale v Česku nechystá

Většina lidí je podle lednového průzkumu agentury STEM pro volbu zákonodárců přes internet. Umožnit takto vybírat poslance už v příštích volbách by chtělo 57 procent dotázaných. Výsledky průzkumu včera představil ředitel STEM Jan Hartl. Vláda a poslanci se ale nechystají online volby zavádět.

"Padesát sedm procent je zřetelně většinové, není to ale nikterak oslnivé," poznamenal k výsledkům Hartl s tím, že téma voleb přes internet není vnímáno nikterak kontroverzně. Volbu poslanců přes internet spolu se zachováním tradiční formy hlasování by podle něj chtěly dvě třetiny vysokoškoláků a lidí mladších 45 let, ale i většina obyvatel s nižším vzděláním.

Dvě třetiny lidí podle průzkumu očekávají, že v budoucnu s rozvojem elektronické komunikace volba prostřednictvím internetu zavedena bude. Dohromady je tak 54 procent dotázaných podle Hartla pro volbu přes internet s tím, že by mohla být spuštěna už při příštích sněmovních volbách v roce 2017, zatímco proti je jen třetina.

Průzkum podle Hartla také ukázal že třetina lidí (34 procent) by co nejvíce usnadnila hlasování Čechům žijícím v zahraničí. Naopak pětina dotázaných (21 procent) by možnost volby z ciziny zrušila a zbývající by nechali beze změny dosavadní způsob hlasování na zastupitelských úřadech.

Ministerstvo vnitra už ale před téměř dvěma lety zpracovalo pro vládu analýzu, doporučilo e-volby nezavádět. Zdůvodnilo to tehdy vysokými finančními nároky a situaci v jiných státech, kde od nich ustoupili. V Německu a Francii zrušil elektronické volby Ústavní soud, protože není zaručeno, že v rámci rodiny opravdu hlasuje oprávněný volič. A také z obavy z útoku hackerů. Naopak v Estonsku či Švýcarsku se naopak elektronicky hlasuje už několik let.