Hruška

Hruška Zdroj: Marek Douša

Proboha, co teď budeme vařit? Láďa Hruška odešel z Novy

A jedeme bomby! Hlášku lidového kuchtíka, Ládi Hrušky, který vařil nepříliš poživatelná a nevzhledná jídla, v televizi Nova už neuslyšíme. Skončil. Televize tvrdí, že nám nabídne nového redaktora a ten bude také vařit „levně a chutně“. Bez Hrušky už to ale nikdy nebude ono.

Z Ladislava Hrušky má většina lidí srandu a zaklínají se tím, že by nikdy nevzali do pusy nic podobného, co on vařil v televizi. Pravda to není. Mnoho Čechů jí ještě daleko horší věci. Hruškův fenomén byl totiž poměrně přesným odrazem stavu národa. Vždyť se prodalo 400 tisíc výtisků  knihy s recepty a jeho jménem. To je něco, co se nepodařilo ani slovutným spisovatelům, ani českým vařícím pseudocelebritám. Dokonce takové prodeje nebyly ani za komunismu, kdy se člověk často nemohl potěšit ničím jiným než knihou.

Tak jako je prezident Miloš Zeman většinou svých názorů, mluvou, tím, co jí a pije, nesmírně blízký masám, tak jim je blízký i Láďa Hruška. Navíc si získal velkou popularitu svým potravinovým inspektorem, kterého dělal před dráhou kuchtíka. To byla vlastně velmi dobrá služba pro občany a musela pořádně týrat vedení velkých potravinových řetězců. Proto ho Nova nakonec možná i zrušila…

Hruškovi se můžeme smát, můžeme ho za jeho jídla napadat (protože s dobrým jídlem to skutečně většinou nemá nic společného), ale lid ho miloval přece kvůli něčemu úplně jinému. Normální kluk se ocitl v kuchyni a podle pohybů těla doma musel i reálně vařit, Jaký to rozdíl od umělohmotně působící Haliny Pawlowské. Byl uvěřitelný, nevtíravý, sympatický. Takový hoch ze sousedství. Že u toho takzvaná pražská kavárna doslova „blije“? No a?

Češi mají také moc rádi, když je něco levné. Zda to je i dobré, většina lidí neřeší. Myslet si o tom můžeme cokoli, realita je neúprosná.

Láďa Hruška se prostě trefil svým (ne)jídlem do pofiderní doby nesnesitelných kuchařských machrů, záplavy nikdy nekončících televizních kulinářských show a fetišismu, v nějž se změnilo už i něco tak prostého, jako je vaření. Proto to bez Hrušky už nebude taková zábava, a hlavně nikdo „nepojede bomby“.

Co teď? Proboha, neumřeme hlady?