Balli Marzec

Balli Marzec Zdroj: YouTube.com

Poprvé v historii Polska by chtěla na funkci prezidenta kandidovat muslimka

Seznamte se: Balli Marzec, pochází z Kazachstánu, od roku 1997 žije v Polsku, novinářka a známá bojovnice za lidská práva. Čím je zajímavá? Chce se stát prezidentkou u našich severních sousedů. Má ale šanci vůbec v květnových volbách kandidovat? Jen malou. Je to ale poprvé v historii katolického Polska, kdy by se chtěla o funkci hlavy státu ucházet muslimka.

Balli Marzec patří mezi aktivisty podporující prodemokratickou opozici v Kazachstánu, vykonávala různé funkce v rámci sdružení Kazachů v Polsku a je známou novinářkou. Jak informoval web Natemat.pl., Marzec si ale uvědomuje, že má hodně malou šanci získat potřebných 100 tisíc podpisů, které jsou pro kandidaturu vyžadovány zákonem, jejím prvotním cílem je však především změnit vnímání muslimů v Polsku.

V rozhovoru pro média zdůraznila, že v Polsku je vedle velkého množství nepraktikujících katolíků také mnoho nepraktikujících muslimů a ona je jednou z nich. Za prioritu považuje vytvoření mostu mezi Východem a Západem, který by tvořilo právě Polsko. Podle jejich slov mají totiž Poláci vlastně mnohem blíže k obyvatelům bývalého Sovětského svazu, než k Nizozemcům či Francouzům.

Podle Marzec by její případné vítězství ve volbách ukázalo Polsko jako zemi tolerance a rozmanitosti, ale také pomohlo lepšímu obrazu země v islámském světě. Zdůraznila ovšem, že považuje náboženství za zcela soukromou věc jednotlivce a jako příklad uvedla svoji vlastní rodinu. Její manžel je katolík a její synové se také rozhodli pro stejnou víru, v čemž jim nijak nebránila. Podle jejího názoru je většina muslimů v Polsku nepraktikujících a nepřeje si v zemi zavádět žádné islámské právo šaría.

Polsko má velmi starou muslimskou menšinu, která vznikla osídlením části území dnešního Polska tatarským obyvatelstvem. Polský stát ve středověku využíval jeho služeb v bojích proti Turkům a Němcům. Dnes je rozrůstající se muslimská komunita v této zemi tvořena i jinými etniky. S přílivem nových muslimských přistěhovalců se však v zemi stále více objevují i projevy islámského radikalismu a antisemitismu.