Katalánsko se přes odpor Madridu připravuje na odtržení od Španělska

Katalánsko se přes odpor Madridu připravuje na odtržení od Španělska Zdroj: Profimedia.cz

Katalánsko se přes odpor Madridu připravuje na odtržení od Španělska

Centrální vláda v Madridu odmítá uznat právo Katalánců na odtržení od Španělska. Jenže autonomní vláda v Barceloně dál pokračuje v přípravách na samostatnost. Chce opět uspořádat referendum o nezávislosti a spojit ho s regionálními volbami, které se uskuteční 27. září.


Navíc Katalánci činí další a další formální kroky, které jsou potřebné udělat na cestě k samostatnosti. Například v rozporu s tím, co chce Madrid, Katalánsko posiluje svoji finanční autonomii či rozšiřuje svoji síť misí v zahraničí, které připomínají normální ambasády.

Neoficiální referendum o nezávislosti se uskutečnilo v listopadu loňského roku. Výsledek byl ale přijat se smíšenými pocity – 80 procent lidí sice hlasovalo pro samostatnost, ale účast byla nedostatečná, jen 40 procent oprávněných voličů.

Vláda v Barceloně ale pokračuje dál v přípravách na samostatný stát. Vzniká systém na výběr vlastních daní, úřady shromažďují více peníze, které zůstávají v regionu, připravují se samostatné telekomunikační služby či rozvody elektrické energie.

Otevírají se také mise v zahraničí, celkem jich má Katalánsko sedm a to i v Rakousku, Velké Británii, Francii, Německu a USA. Další tři otevře ještě letos.

Proti nezávislosti Katalánska jsou ale velké španělské politické strany – lidovci i socialisté. A také radikálně levicový Podemos, který může letos vyhrát parlamentní volby.