Uherský Brod

Uherský Brod Zdroj: ČTK

Podle ženy, která pracovala v restauraci Družba, přivolaní policisté pochybili. Ti se proti její výpovědi ohrazují

Výpověď ženy, která pracovala v restauraci Družba, a jejího manžela vyprovokovala policii k důrazné reakci. Média v ní žádá, aby upustila od „nevhodných a lživých spekulací a poskytování mediálního prostoru pro vyjádření anonymních odborníků či svědků“. Nezakládají se podle ní na pravdě a křiví skutečný stav věci.

„Mediální výpovědi ‚anonymních’ odborníků či svědků se od sebe diametrálně odlišují, a navíc jsou rozdílné i od reálných informací, které má k dispozici policie a které vyplývají z dosavadního vyšetřování,“ stojí v tiskové zprávě zveřejněné v sobotu na oficiálním policejním webu.

„Ve sdělovacích prostředcích se objevuje takové kvantum nepravdivých soudů, že nejsme schopni v současné době všechny dementovat. Věříme, že se to podaří s odstupem času, jakmile to dovolí vyšetřování, potažmo krajský státní zástupce, který má nad vyšetřováním celé kauzy odborný dohled,“ dodává Oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Zlínského kraje.

Vyjádření se na webu objevilo den poté, kdy TV Prima odvysílala svědectví ženy, jež v době střelby byla v kuchyni restaurace Družba. Část událostí popsal její manžel. Ten v tu dobu na místě nebyl.

Oba tvrdí, že střelec do obětí pálil i v době, kdy se z místa stáhla dvojice policistů, která na místě byla první a po které vrah také střílel.

Policisté v sobotu zopakovali, že vyšetřování potrvá měsíce a týká se také okolností zásahu v místě střelby. „Rychlost, profesionalita a správná taktika zákroku jsou taktéž předmětem šetření odboru vnitřní kontroly zlínského krajského policejního ředitelství,“ uvádí na webu.

Policejní ředitelství v sobotu zveřejnilo obsáhlý souhrn většinou již zveřejněných informací. Kromě časového harmonogramu v něm vysvětluje, proč policisté nepřijali nabídku syna muže podezřelého z osminásobné vraždy. Potřebovali se dostat do domu muže, který v Uherském Brodu střílel. V něm byla zabarikádovaná manželka údajného vraha. Jejich syn policii nabídl klíče, místo toho však zásahovka do domu vznikla násilím. 

Policie nabídku nepopírá, tvrdí ale, že ji nemohla přijmout z obavy, že pachatel vstup do domu zajistil proti nezvané návštěvě. Vše totiž nasvědčuje tomu, že vrah se na čin připravoval.

„Vzhledem k události existovala důvodná obava, že objekt, především hlavní vchod bytu pachatele, mohl být předem pachatelem zajištěn proti vniknutí policie. Zákon násilné vniknutí policie do objektu umožňuje. Tento postup byl nutný pro ochranu zdraví a života osob. Spolu s policisty vstoupil do domu rovněž lékař, který rozhodl o hospitalizaci ženy, která se v domě nacházela,“ uvedli policisté.

 Informace přinesl server idnes.cz