V Moskvě byl zastřelen kritik Kremlu Boris Němcov

V Moskvě byl zastřelen kritik Kremlu Boris Němcov Zdroj: ČTK

V Moskvě byl zastřelen kritik Kremlu a bývalý ruský vícepremiér Boris Němcov

V centru Moskvy byl zastřelen bývalý ruský vicepremiér a v současnosti vyhlášený kritik Kremlu Boris Němcov. Zprávy ruských agentur potvrdilo ruské ministerstvo vnitra. 

"Neznámý vystřelil čtyřikrát na Borise Němcova. Politik na následky zranění zemřel," řekl agentuře Interfax zdroj.

Smrt Němcova, kterému bylo 55 let, přichází před plánovaným nedělním protestem proti vládě prezidenta Vladimira Putina.

Putin podle svého mluvčího vraždu odsoudil a uvedl, že to mohla být vražda na objednávku. Putin byl prý o vraždě okamžitě informován, vyjádřil soustrast a nařídil bezpečnostním složkám vyšetření případu, na které hodlá osobně dohlédnout.

Němcov byl ostrý kritik Putina. Napadal neefektivitu vlády, bující korupci a politiku Kremlu na Ukrajině, která zhoršila vztahy mezi Ruskem a západními zeměmi na nejhorší úroveň od konce studené války.

Zabití Němcova odsoudil americký prezident Barack Obama. Ve zveřejněném prohlášení vyzval ruskou vládu, aby uskutečnila "rychlé, nestranné a transparentní" vyšetřování s cílem přivést pachatele před soud. Obama a Němcov se setkali v Moskvě v roce 2009.

Ukrajinského prezidenta Petra Porošenka zabití Němcova šokovalo. "Zabili Borise. Je těžké tomu uvěřit. Nepochybuji o tom, že pachatelé budou potrestáni. Dříve nebo později," napsal Porošenko na Twitteru. Němcov byl mimo jiné zastáncem prozápadního kurzu Ukrajiny.

Ruské ministerstvo vnitra potvrdilo, že Němcov byl čtyřikrát střelen, a to z auta, které kolem něj projíždělo, když šel po Velkém kamenném mostě. Podle Interfaxu mělo být z auta vypáleno celkem sedm ran a Němcova zasáhly čtyři.

Němcov zastával funkci vicepremiéra v 90. letech a byl považován za možného nástupce bývalého prezidenta Borise Jelcina. Po zvolení Putina prezidentem v roce 2000 se stal Němcov jedním z nejhlasitějších kritiků jeho vlády. Pomáhal organizovat pouliční protesty a psal o korupci státních úředníků, uvedla agentura AP.