Za dva týdny odešlo z Libye 25 tisíc Egypťanů

Za dva týdny odešlo z Libye 25 tisíc Egypťanů Zdroj: ČTK

Libyjský exodus: Za dva týdny ze země odešlo 25 tisíc Egypťanů

Od chvíle, kdy se začala šířit informace o popravě jedenadvaceti koptských křesťanů, zvedla se velká vlna stěhování z nestálé Libye. Podle posledních informací agentury AFP odešlo už pětadvacet tisíc Egypťanů.

Egyptské ministerstvo zahraničí dále informovalo, své občany žijící v Lybii k odchodu přímo vyzvalo, protože nebezpečí pro Egypťany, koptské křesťany, je stále vysoké. Hromadné odchody Egypťanů z Libye však působí značné potíže na přetížených hraničních přechodech.

„21.407 egyptských občanů přešlo přes hraniční přechod Sallúm mezi Libyí a Egyptem,“ uvedla egyptská diplomacie. Dalších 4122 Egypťanů se dostalo zpět domů minulý týden přes Tunisko, kam pro ně egyptské úřady vyslaly letadla. Přesný údaj o počtu Egypťanů žijících v Libyi není znám, podle odhadů jsou jich desítky a možné i stovky tisíc. Většina z nich pracuje na stavbách nebo jako nejrůznější řemeslníci.

Egyptské letectvo odpovědělo na vraždu koptských křesťanů bombardováním pozic radikálů. Zasáhlo například jejich výcvikové prostory či sklady zbraní. Libye se po svržení vlády Muammara Kaddáfího v roce 2011 propadla do chaosu. Má dva parlamenty a vlády, které nespolupracují. Mezinárodní uznání má vláda vzniklá po loňských volbách. Sídlí ale v Tobrúku, zatímco kabinet, který odmítl odstoupit, v Tripolisu. Zmatků a bezvládní využili radikálové napojení na islamisty, kteří v uplynulých měsících obsadili Sýrii a Irák, a snaží se získat větší vliv.

Odhaduje se, že IS má v Libyi k dispozici až 800 lidí, kteří tam rovněž dostávají výcvik. Organizace minulý týden pohrozila, že se Libye stane výchozím bodem pro útoky v jižní Evropě, kam prý Islámský stát vyšle své bojovníky na lodích s imigranty. Některé země začaly hovořit o možné intervenci a IS na to zareagoval hrozbou zejména vůči Itálii.