Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: EPA

Putin lže - Rusko plánovalo invazi na Ukrajinu ještě před masakrem na Majdanu

Novaja Gazeta, ruský opoziční a liberální deník, se jako jeden z mála v zemi nebojí Vladimira Putina. Před několika dny publikoval tajné plány Kremlu, ve kterých právě ruský prezident navrhuje rozdělení Ukrajiny, přičemž satelitní „Nové Rusko“ by se rozkládalo (asi zcela náhodou) na místech, které obsadili proruští separatisté.

Za vůbec nejdůležitější část ve zveřejněných dokumentech odborníci považují to, že odhaluje dlouhodobé plány Ruska na rozdělení Ukrajiny. Dramatický a krvavý vývoj na Ukrajině, kdy došlo k masakru na kyjevském Majdanu při němž zahynulo před rokem kolem stovky lidí a pak musel ze země uprchnout prezident Janukovyč, bylo pro Rusy pouze vhodnou záminkou ke spuštění vojenské operace, ke které by stejně došlo později.

Jeden z dokumentů také odhaluje strategické záměry Ruska a jeho pravé úmysly – Putin se nezastaví, dokud nebude mít pod svou nadvládou celou východní Ukrajinu. Bohužel v tomto směru se plány už částečně kryjí s realitou.

V dokumentu se také píše o potřebě rozsáhlé propagandistické PR kampaně, která má za cíl získat na stranu Ruska veřejné mínění jak ve světě, tak na východně Ukrajiny. Na tyto účely už moskevská vláda uvolnila v přepočtu desítky milionů korun. Ne vždy se ale daří „přesvědčit“ světovou veřejnost, že úmysly Ruska jsou čisté a nezištné. Každý totiž vidí, že opak je pravdou.

Od roku 2001 bylo už šest novinářů Novoj gazety zavražděno, nejznámější z nich byla Anna Politkovská. V minulém roce byl tento list uváděn jako jeden z mnoha možných kandidátů na Nobelovu cenu míru.