Policie zasahovala 24. února v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku kvůli střelbě v restauraci Družba v centru města.

Policie zasahovala 24. února v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku kvůli střelbě v restauraci Družba v centru města. Zdroj: ČTK

Střelec z Uherského Brodu si před činem novináři stěžoval na šikanu

Pachatel dnešní střelby v Uherském Brodě si reportérovi TV Prima stěžoval na šikanu, kterou úřady údajně neřeší. V telefonátu na linku Krimi zpráv před činem řekl, že má pistoli a že se zařídí "po svém". Podle státního zástupce byl pachatelem dvaašedesátiletý muž.

Střelec televizi Prima zavolal ve 12:56. "Oznámil nám, že je v Uherském Brodě a ať za ním přijedeme. Snažili jsme se zjistit proč, co nám chce ukázat. Na to nám po chvilce odpověděl, že mu spousta lidí ubližuje, že je šikanován a úřady to neřeší," popsal Pavel Lebduška z TV Prima telefonát, který trval zhruba čtyři minuty. Pachatel poté reportérovi řekl, "že má pistoli, rukojmí a že se zařídí po svém." Novinář se snažil hovor prodlužovat kvůli identifikaci, souběžně kontaktoval policii.

Pachatele novinář popsal jako "osobu psychicky zcela na dně". "Představil se nám příjmením, zatím informace nezveřejňujeme, protože je nemáme od policie potvrzené," řekl Lebduška. "Muž byl podle mě pevně rozhodnutý, že to udělá," dodal novinář. O tom, že jde o střelce, nepochybuje vzhledem k časové následnosti střelby, která se podle policie odehrála krátce po 13:00.

Linku Krimi zpráv FTV Prima, určenou pro kriminální případy, denně kontaktuje 40 až 60 volajících. Ve večerním vysílání zpravodajské relace se jich podle televize objeví zhruba pět procent. Posledním závažným případem byl zhruba před rokem telefonát ženy, která uvažovala o sebevraždě. Policii se po upozornění televize tehdy podařilo ženu zachránit.

Během dnešní střelby v restauraci Družba zahynulo podle dostupných informací devět lidí včetně pachatele. Útočník zastřelil sedm mužů a jednu ženu. Pachatel je po smrti.