Jusúf al-Qaradáwí

Jusúf al-Qaradáwí Zdroj: Wikimedia.org

Interpol stíhá jednoho z nejvýznamnějších islámských učenců. Schvaluje vraždění

Někteří muslimští intelektuálové začali organizovat petici proti rozhodnutí Interpolu umístit na seznam mezinárodně hledaných zločinců i předního ideologa Muslimského bratrstva Jusúfa al-Qaradáwího. Co se konkrétně stalo?

Jusúf al-Qaradáwí je původem Egypťan, který v roce 1961 kvůli vyšetřování z napojení na Muslimské bratrstvo odešel do exilu v Kataru. Je islámským teologem a představitelem Mezinárodní unie muslimských učenců. V exilu si vybudoval pověst předního světového muslimského duchovního a snažil se veřejně vystupovat bez přímého přihlášení k Muslimskému bratrstvu. Al-Qaradáwí se proslavil hlavně svým hojně sledovaným televizním pořadem „Šaría a život“ vysílaném panarabskou televizí Al-Džazíra.

Al-Qaradáwí patří se svými názory sice mezi modernistické, ale zároveň extremistické islámské duchovní. Některé jeho názory jsou odbornou veřejností klasifikovány jako antisemitské či hlásající náboženskou nenávist. Široké odsouzení vyvolal například jeho názor, že palestinské sebevražedné útoky na židovské civilisty v Izraeli jsou podle islámu správné. Al-Qaradáwí také schvaluje zabíjení odpadlíků od islámu nebo bití žen. Jeho kniha „Povolené a zakázané v islámu“ je v některých evropských zemích na seznamu extremistické literatury, česky tuto knihu vydala Islámská nadace v Praze.

Tento muž žil v Kataru pod ochranou této arabské monarchie, v roce 2013 však tamější vláda rozhodla o odebrání jeho občanství a povolení k pobytu. Kvůli jeho podpoře terorismu odmítly Al-Qaradáwímu umožnit vstup na své území rovněž i Velká Británie (2008) a Francie (2012).

V prosinci 2014 pak požádaly egyptské úřady Interpol o vydání zatykače na al-Qaradáwího, a to na základě jeho obvinění z podněcování k násilí a vraždám. Proti tomuto rozhodnutí egyptských úřadů ovšem začali protestovat někteří muslimští vůdci a intelektuálové napojení především na islamistické kruhy. Již přes tři sta významných muslimských představitelů tak vyzvalo Interpol k zastavení stíhání al-Qaradáwího, jehož umístění na seznam mezinárodně hledaných označili za „nespravedlnost ve vztahu k islámu a muslimům“.

Autor je publicista, dlouhodobě se věnuje otázkám islámu.