Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Stanislav Krupař

Mladí Slováci se bojí války a odhlašují se z armády. Čechy to čeká také

12 tisíc Slováků si od začátku roku požádalo o „modrou knížku.“ V případě války nebudou odvedeni do armády a místo toho budou sloužit v civilu. Slováky k tomu vedou obavy ze současné situace ve světě a zákon, podle kterého včasné oznámení důvodů zprostí muže služby. Pokud česká vláda prosadí novelu braného zákona, čeká nás nejspíš podobná vlna odpírání vojenské služby.

Slovenský deník Pravda informoval o tom, že za první měsíc roku se úřadům nahlásilo dvanáct tisíc lidí se žádostí o zproštění vojenské služby „z důvodu svědomí“. V minulých letech to přitom bylo vždy jen několik desítek lidí. Podle slovenského zákona může muž nad 19 let, na kterého se normálně vztahuje branná povinnost v případě války, požádat o zproštění služby v armádě. Nejde to ovšem udělat až těsně předtím, než by byl povolán do armády v případě konfliktu. Lze to podle branného zákona udělat jen na začátem roku a v době míru.

Slovensko sousedí s Ukrajinou, na jejímž východě se pořád bojuje a kde se Rusko se Západem přetahují o sféry vlivu. Proto jsou možné obavy ze zatažení Slovenska do války daleko větší než u nás.

Jenže i u nás vláda chystá novelu branného zákona, podle níž by mohla sama vyhlásit odvody do armády. To dnes v době míru není možné a tyto odvody může vyhlásit jen parlament. Ministr Martin Stropnický již před časem v pořadu „Máte slovo“ v České televizi řekl, že lidé se budou moci zprostit služby se zbraní z důvodů zdravotních, náboženských nebo důvodů svědomí. Dokonce ho musela moderátorka Jílková v jeho pobízení k odmítání vojenské služby brzdit slovy „aby vám tam pak někdo zůstal“.

Je zjevné, že mnoho mladých lidí má zejména v Evropě odpor k tomu umírat za své státy a vlády. Ustanovení o možném odmítnutí služby z důvodu svědomí by proto zřejmě mnoho lidí využilo. A často by toho mohly využít i ženy, na které také zákon z důvodu rovnosti pohlaví, pokud jde o odvody, myslí.