Čína

Čína Zdroj: profimedia.cz

Čína bojuje proti západním hodnotám. Děti prominentů ale studují na Západě

List The Guardian přinesl zprávu o novém tažení čínských úřadů proti takzvaným západním hodnotám. „Ať se v našich učebnách nikdy neobjeví učebnice propagující západní hodnoty,“ řekl čínský ministr školství Jüan Kuej-žen.

Zprávu o novém čínském boji proti západním myšlenkám přinesla čínská oficiální agentura Sinhua. Nesmí se objevit poznámky, které oslabují vedoucí úlohu komunistické strany Číny a zlehčují socialismus. Čínské univerzity jsou provozovány vládnoucí komunistickou stranou, která přísně kontroluje debaty o historii a dalších tématech, které potenciálně ohrožují její moc.

Strana často označuje jako „západní“ ideje, kde se mluví o systému více politických stran a probíhají volby a existuje rozdělení různých druhů moci. Jedná se přitom o hodnoty, které se uplatňují globálně a jsou přitažlivé pro lidi bez ohledu na jednotlivé kultury. Čína upevnila kontrolu nad akademickým životem od té doby, co se po roce 2012 dostal k moci prezident Si Ťin-pching, který zostřil dozor nad médii, disidenty a internetem. Mnoho profesorů bylo vyhozeno z místa nebo uvězněno.

Sami studují na Západě

Sia Jie-liang, profesor ekonomie na prestižní pekingské univerzitě, byl vyhozen z místa v roce 2013 poté, co byl 13 let ve funkci. Důvodem bylo, že se trvale dožadoval politických změn v Číně. Profesor byl jedním ze signatářů petice Charta 08, která požadovala dodržování lidských práv v zemi.

Jedna čínská provincie minulý měsíc oznámila, že plánuje nainstalovat kamery do poslucháren, což vzbudilo nesouhlas právníků, kteří říkají, že to ještě více podryje akademickou svobodu. Úřady v minulosti instalovaly videokamery do posluchárny známého ujgurského akademika Ilhama Tohtiho, který byl pak odsouzen na doživotí za údajný separatismus.
Čína velmi rozšířila svůj vysokoškolský vzdělávací systém poté, co začala růst ekonomika. Vzrostl na dvojnásobek. Mnoho dětí pocházejících z politické a hospodářské elity ale dává přednost tomu, aby studovali na univerzitách ve Spojených státech a v Evropě včetně dcery samotného prezidenta Si Ťin-pchinga. V takovém případě se dá nákaze takzvanými západními hodnotami těžko zabránit. Hrozí stálé nebezpečí, že jimi bude infikována mládež pocházející z nejvyšších stranických vrstev.